Vegvesenet styrker beredskapen i Nord-Norge

Ekstremværvarsel og mye dårlig vær i hele Nord-Norge gjør at Statens vegvesen har styrket sin beredskap i hele landsdelen.

Brøyting

Kombinasjonen uvær, regn og ekstremvær preger Nord-Norge i romjula.

Foto: Allan Klo / NRK

Etter en jul som startet med mye snø i store deler av Nord-Norge, er nå temperaturen på vei opp i hele landsdelen.

Ekstremværet «Mons» er i dag på vei inn over Namdalen, Helgeland, Saltfjellet og Sør-Salten med opp mot 100 millimeter regn ventet de neste 24 timene i tillegg til sterk vind.

Også i Troms er det ventet opp mot 30 millimeter nedbør det kommende døgnet. Både i Nordland og ytre deler av Troms har skredfaren tirsdag blitt oppgradert til faregrad 4, stor skredfare på grunn av nedbør og økte temperaturer.

På Senja har flere veier vært stengt på grunn av skredfare og i Finnmark har flere fjelloverganger vært stengt på grunn av uvær.

Sjelden beredskap

– Nå har det vært mye vær og vind så langt i jula, og selv om vi er vant til det her i nord, innfører vi nå ekstra beredskap i hele landsdelen, noe som for så vidt er ganske uvanlig, sier fungerende regionveisjef i Statens vegvesen, Anne Grethe Olsen.

Han forteller at de nå opprettere tettere kontakt med entreprenørene som drifter veiene, for å se til at de har utstyret de trenger og at de er forberedt på noen hektiske dager.

– Vi sørger også for å gå litt ekstra over veiene. Sørge for at grøftene er åpne og at sålen er så god som mulig, sier Olsen.

Hun oppfordrer bilistene vurdere om det er nødvendig å dra ut og kjøre og til å følge med på både vær- og veimeldinger.

Finner nedsnødde sluk

Også i Tromsø forbereder bydrift seg på utfordrende dager. De har de siste dagene hatt alt tilgjengelig mannskap i arbeid for å holde veier åpne.

– Vi har fullt fokus på å få ryddet fortauene og åpnet slukene så vannveiene er åpne når mildværet slår inn, sier enhetsleder Dag Ivar Andreassen.

Han forteller at det er travelt nå fordi de både må fortsette kjøre bort snø, samtidig som de manuelt må lete fram og salte begravde sluk.