«Mons» ble roligere enn frykta

Ekstremværet som har rast over deler av Trøndelag og Nordland siden tirsdag, rammet ikke så hardt som det var fryktet at det skulle – selv med mye oppdrag, sier NVE.

Ekstremværet Mons

Namsen i Overhalla gikk langt over sine bredder under ekstremværet Mons.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Ekstremværet «Mons» som har preget Namdalen og store deler av Nordland siden tirsdag er over nå. Likevel er det fortsatt mye vann, både rundt oss og i vente, forteller hydrolog Elin Langsholt i Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE).

– Vannet har steget i hele natt flere steder, og det er venta litt regn i dag også. Samtidig er ikke så mye vann at det når flomnivåer, sier Langsholt til NRK.

Lite dramatikk

Det var ventet veldig mye nedbør på kort tid fra Nord-Trøndelag og opp til Bodø. NVE oppgraderte til oransje nivå, noe som tilsvarer nivå 3 på aktsomhetsskalaen. Langsholt mener det kunne gått verre.

– Vi var forberedt på at det kunne gå mye verre enn det har gjort. Været vi har hatt nå har ført til jevnt mye jobb for oss, men samtidig har det vært lite dramatiske hendelser, ser Langsholt.

Til tross for at det har gått bedre enn fryktet, er vannivåene høye mange steder. For det har kommet mye regn, særlig i Nordland.

– Ytre strøk av Nordland nærmer seg nivåer av 10-års flom. I Nord-Trøndelag er det i de mindre vassdragene det er høyest vannføring. Namsen gikk over sine bredder, men har stabilisert seg nå, forklarer Langsholt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Masse regn i Namsos

Det var veldig mye vann i Namsos på tirsdag.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Fortsatt skredfare

All nedbøren og snøsmeltingen førte til at det gikk flere skred i Trøndelag. Fortsatt er det fare for skred flere steder. NVE har satt gult nivå ut torsdagen.

– Det er veldig mye vann i bakken. Derfor vil det være jordskredfare frem til det får stabilisert seg, noe vi tror vil skje i løpet av et par dager, sier Langsholt.

Noen stengte veier

Været har også skapt trøbbel på veiene. Ifølge Vegtrafikksentralen er det på torsdag kun Fylkesvei 401 mellom Namsos og Grong i Nord-Trøndelag som fortsatt er steng.

I Nordland er det derimot flere stengte veier. Disse strekningen er stengt i Nordland.

► E6 Mo i Rana–Selfors i Rana kommune er stengt på grunn av flom

► Fylkesvei 613 mellom Elvekroken og Bonnåsjøen er stengt på grunn av snøras

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Uvær stenger veien i Lurøy

Uvær stengte veien i Lurøy i Nordland.

Foto: Jim Hopaneng

Brannvesenet merket lite

– Vi har ikke merka noe som hest vi, annet enn at vi har pumpe noen kjellere for flomvann. Det var absolutt roligere enn vi hadde sett for oss på forhånd, sier brannmester Gunnar Sundli ved 110-sentralen i Trondheim til NRK.

Uværet traff Nord-Trøndelag hardere, men også her har det vært færre oppdrag for brannvesenet enn de trodde på forhånd.

– Det har absolutt vært mindre enn det frykta på forhånd, sier brannmester ved Namsos brann- og redningstjeneste, Arvid Nordstrand, til NRK.