Hopp til innhold

Bom stopp i samarbeidet etter Nordkapp-strid

Striden om et av Norges viktigste turistmål fører til kraftige etterskjelv i styringen av Nordkapp kommune.

Nordkapplatået

Striden om Nordkapplatået har påført kommunen store samarbeidsproblemer, med en oppsagt rådmann og et eget prosjekt for å bedre arbeidsmiljøet som ingredienser.

Foto: Kristina Kalinina / NRK

Ansatte som slutter på grunn av arbeidsmiljøet, ledere som varsler søksmål og en langvarig splid om Nordkapplatået.

Utfordringene har vært mange i Nordkapp kommune de siste årene. En årelang politisk strid om Nordkapplatået førte til at Arbeiderpartiet sist høst mista makta i kommunen de hadde styrt i over 70 år.

SV og Sp vant valget, men 18. februar gikk rådmann Raymond Robertsen av med umiddelbar virkning. Han er den åttende rådmannen kommunen har hatt de siste 13 årene.

– Samarbeidet fungerte ikke, sier Nordkapp-ordfører Jan Olsen (SV), som ikke vil utdype hvorfor.

Tor Mikkola (Sp) og Jan Olsen (SV) etter valgseieren i Nordkapp kommune

Jubel med bismak. Ordfører Jan Olsen (t.h.) jubler for valgseieren sammen med varaordfører Tor Mikkola (Sp). Men i Nordkapp har jubelen stilna.

Foto: Tor-Emil Isaksen

Står fortsatt uten rådmann

Samarbeidsproblemene innad i kommunen stikker imidlertid dypere enn den tidligere rådmannen.

Noen uker før kommunen vedtok at Robertsen skulle fratre som rådmann, sendte assisterende rådmann Børge Grønlund en e-post til ordføreren der han var sterkt kritisk til den politiske styringen, meldte ifinnmark. Grønlund beskriver her blant annet ansatte som gråter på jobb og er sterkt fortvilet over arbeidssituasjonen.

Grønlund takket for øvrig nei til å bli midlertidig rådmann.

Siden 18. februar har reiselivskommunen stått uten rådmann.

– Det er selvfølgelig ikke holdbart å være uten rådmann. Vi har jobbet med det kontinuerlig siden 18. februar, og har en kandidat i kikkerten nå, sier Olsen.

Raymond Robertsen, rådmann, Nordkapp kommune

Raymond Robertsen ble rådmann i Nordkapp i 2017. Tre år senere vedtok kommunestyret å avslutte ansettelsesforholdet med umiddelbar virkning.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Får konsulenthjelp

Verken Grønlund eller Olsen ønsker å kommentere e-posten, men ordføreren legger ikke skjul på at samarbeidet mellom den politiske ledelsen og administrasjonen ikke fungerer.

Samarbeidsproblemene har vært så store at kommunen så seg nødt til å be om hjelp utenfra.

Forrige uke gjennomførte rådgivningsselskapet KS Konsulent derfor samtaler med politisk ledelse, administrasjon og tillitsvalgte i kommunen.

– Det er veldig bra at det nå er en prosess på gang, sier hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Nordkapp, Marith Bekkevold.

Hun har i lengre tid vært svært bekymret for arbeidsmiljøet, og sagt hun har sett en tendens til en fryktkultur i kommunen.

– Også vi som er tillitsvalgte har hatt en utfordrende kommunikasjon med ledelsen, men jeg håper vi nå skal få til en dialog og en dialogform som gjør at vi kan samarbeide godt.

Nordkapphallen vinter

Flere hundre tusen turister besøker årlig Nordkapplatået. Hvem som skal styre platået har det vært en langvarig strid om.

Foto: Atle Markeng / NRK

– Burde hørt på administrasjonen for lenge siden

Men hva er det som egentlig gjør det så vanskelig å styre Nordkapp kommune?

I den nevnte e-posten skriver Grønlund at det er en «mistro, mistillit og skepsis til kommunens administrasjon». Ifølge ham har dette vært et problem siden valget i september.

Da ble SVs Jan Olsen ordfører, etter at Arbeiderpartiet hadde styrt kommunen i 72 år.

Ordføreren synes det er vanskelig å konkretisere samarbeidsproblemene og sette fingeren på når de startet.

– Hadde utfordringene vært enkle å løse hadde man ikke trengt hjelp utenifra for å få det til. Dette er ting som krever litt bearbeiding.

Ordføreren tror uenigheten knytta til Nordkapplatået har vært en medvirkende årsak til samarbeidsproblemene.

Stemte mot vedtaket

Leder for Nordkapp Arbeiderparti, Kari Lene Olsen, mener tiltaket om hjelp fra KS burde vært satt i gang for lenge siden.

– Dette er i tolvte time. Politisk ledelse skulle ha hørt på administrasjonen for lenge, lenge siden.

Kari Lene Olsen

Kari Lene Olsen i Nordkapp Arbeiderparti

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Hun stemte mot vedtaket som sørget for at rådmann Robertsen forlot stillingen i februar.

Ordføreren og rådmannen hadde i forkant av møtet blitt enige om å avslutte samarbeidsforholdet.

– De signerte en avtale som skulle godkjennes av kommunestyret som gikk ut på at rådmannen skulle sitte ut april, slik at vi fikk en overgang til en ny rådmann var på plass. Men når vi kommer til møtet ønsker ikke ordføreren å gå for avtalen likevel, sier Kari Lene Olsen, og tilføyer:

– Når man går til det skrittet om at rådmannen skal avslutte umiddelbart, bør man ha en plan for hvordan man skal løse utfordringene man står foran.

Ordfører Jan Olsen mener det var til det beste for kommunen at ansettelsesforholdet ble avsluttet umiddelbart, selv om det innebar at man sto uten rådmann.

Foreløpig har rådmannens oppgaver blitt fordelt mellom flere ansatte.

– Alle oppgavene blir ikke gjennomført. Det som må gjennomføres blir fordelt mellom de lederne som er i kommunen. Det fungerer på et vis, men det er om å gjøre å få tak i en rådmann så fort som mulig. Det holder vi på med, sier Olsen (SV).