Hopp til innhold

Boligmangel i Longyearbyen skaper store problemer for reiselivet

75 prosent av reisebedriftene vet ikke hvor sesongarbeiderne skal bo i vinter.

Spisshus Longyearbyen

Longyearbyen trenger flere boliger, for å dekke etterspørselen.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

– Det har aldri vært så vanskelig som nå, sier administrerende direktør i reiselivsselskapet Svalbard Adventures, John-Einar Lockert.

Reiselivet på Svalbard er som fiskeindustrien på fastlandet helt avhengig av sesongarbeidere for å få det hele til å gå rundt i de mest hektiske månedene.

Men mangel på boliger i Longyearbyen skaper stor hodebry for reiselivsbedriftene, ikke minst i år, viser en undersøkelse gjennomført av Visit Svalbard.

Svalbard Adventures er en av de største reiselivsaktørene på Svalbard. Selskapet henter inn rundt 30 sesongarbeidere hver vinter, som skal jobbe som guider og servitører.

John Einar Lockert

John Einar Lockert i Svalbard Adventures.

Foto: Svalbard Adventure Group

Ifølge John-Einar Lockert er absolutt all tilgjengelig boligmasse snudd og vendt på for å finne plass. Blant annet må mange av de sesongansatte belage seg på å måtte bo i kollektiv.

En drøy måned før vintersesongen starter for fullt, mangler imidlertid Svalbard Adventures fortsatt husrom for seks sesongarbeidere.

– Om vi ikke greie å skaffe nok boliger, må vi redusere aktiviteten, sier Lockert.

Les også Russland krever at Norge gir skattefritak på grunn av sanksjonene

Lenin-momunentet i Barentsburg, mars 2022.

Ødelagt av brann

Å finne et sted å bo i Longyearbyen har vært en utfordring gjennom mange år. Det skyldes i stor grad et økende innbyggertall.

Samtidig har det blitt færre boenheter tilgjengelig.

I 2015 og 2017 ble flere hus og leilighetsbygg ødelagt av snøskred. I høst forsvant enda flere boliger i en større brann i sentrum av Longyearbyen. Deler av den tapte boligmassen er erstattet med nybygg, men langt fra alt.

Brann i hus på Svalbard

Brann i Longyearbyen i september slukte 12 boenheter. I tillegg måtte også et nabobygg fraflyttes.

Foto: Une Søreide / Tips

Det lille som faktisk er tilgjengelig på markedet er både dyrt og dårlig.

Ifølge Visit Svalbard oppgir 75 prosent av medlemsbedriftene at de sliter med å skaffe nok boliger til sine ansatte ved inngangen til vintersesongen.

I alt skal det være snakk om 90 personer, men det tallet omfatter kun de bedriftene som har besvart undersøkelsen. Det reelle tallet på sesongarbeidere som fortsatt mangler tak over hodet er derfor trolig høyere, opplyser Visit Svalbard.

På toppen kommer altså leieprisene i Longyearbyen, som er så høye at flere bedrifter må betale deler av leien for sine ansatte.

Konsekvensene for mange bedrifter er ifølge undersøkelsen redusert aktivitet og redusert lønnsomhet.

Les også Svenske Olivia mistet stemmeretten over natta. Nå legger MDG ned på Svalbard

Olivia Ericsson

Statsbygg: – Ikke vårt bord

Store Norske og Statsbygg er de to største boligaktørene på Svalbard, og har totalt rundt 700 boliger i sine porteføljer.

Statsbygg skal primært hjelpe statlig ansatte med boliger. Å hjelpe private aktører er i utgangspunktet ikke Statsbyggs bord, som selv sliter med å skaffe nok husrom til folk, opplyser kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim.

Boligbygging i Longyearbyen

Bygging av nye studenthybler på Elvesletta i Longyearbyen er det foreløpig siste boligprosjektet i Longyearbyen som er realisert.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Store Norske leier ut rundt 300 boenheter til det private næringslivet.

– Vi bidrar med alt det remmer og tøy kan holde over alle våre kundegrupper, også næringslivet, opplyser eiendomssjef i selskapet, Sveinung Lystrup Thesen.

Thesen bekrefter at Longyearbyen er nede i en boligmessig bølgedal på grunn av brannen og snøskredene, men sier at situasjonen vil bedre seg på sikt.

Blant annet skal entreprenørselskapet Consto snart i gang med å bygge 27 boenheter i sentrum. Disse skal stå klare i 2024.

I tillegg ønsker Store Norske selv å bygge 50 nye boliger i samme område. Reguleringsplanen er klar, men må bruke 2023 på prosjektering, byggetillatelse og finansiering, sier Thesen.

Dermed må reiselivsaktørene belage seg på boligmangel for sine ansatte også i årene som kommer.

– Reiselivet er på vei tilbake til normalen etter koronapandemien, og jeg skjønner at det nå blir en veldig krevende periode for dem, sier Thesen.