Hopp til innhold

Skriver bok om «Røde Robert»

I høst kommer biografien om tidligere gruveleder Robert Hermansen ut i bokform.

Robert Hermansen
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX

Robert Hermansen ble som 72-åring dømt til to års fengsel for grov korrupsjon i 2011.

Saken dreide seg om forhold som skjedde da han var direktør for gruveselskapet Store Norske på Svalbard i perioden 1999 til 2008.

Saken dreier seg om et lån fra Kristian Jebsens Rederi AS til den tidligere administrerende direktøren i Store Norske Spitsbergen Kullkompani på Svalbard.

Kommer med biografi

Den tidligere styrelederen i rederiet overførte nærmere 4 millioner kroner til Hermansen.

Da tiltalen mot ham ble tatt ut, sa Hermansen at han først i ettertid skjønte at det som var et lån til private næringsinvesteringer, var ulovlig.

Ifølge Dagens Næringsliv er det tidligere journalist Otto Ulseth som skriverbiografien om Hermansen, som kommer ut i høst.

Tøft møte med fengselet

Da Hermansen kom ut fra fengselet i 2013 fortalte han til NRK at han hadde hatt et tøft møte med livet bak murene.

– Jeg ble innelåst i 22 timer i døgnet til min store forbauselse. Jeg var slett ikke forberedt på at det var så strengt. Den totale frihetsberøvelsen var veldig spesiell. For meg har denne følelsen av alltid å kunne være i en valgsituasjon – at jeg alltid var fri – gjort at jeg tidligere kunne ha lange dager, ha glede av å utføre plikter. Nå var det slik at andre bestemte totalt hva mitt døgn skulle bestå i. Og dette måtte jeg på egen hånd finne løsninger på, sier han om de fire måneden han måtte sone på lukket avdeling.

– Det var lenge nok, synes jeg. Men jeg fikk se en skremmende del av det norske samfunnet. Der er det et hierarki der noen hadde mer å si enn andre.

Til tross for rettssaken har Robert Hermansen fremdeles en høy stjerne hos mange i Longyearbyen. Han har fått æren for å få Store Norske på fote igjen, og fikk tilnavnet «Røde Robert» på grunn av sitt kameratslige forhold med gruvearbeiderne.