Ble ikke skremt av stormnatt, nå kjemper Hanna (18) om seieren

For tre år siden opplevde Hanna Lyrek å bli nedgravd i snøen i 12 timer. Nå kjemper hun om seieren i Bergebyløpet.

Hanna Lyrek

Hanna Lyrek fotografert før Bergebyløpet startet torsdag denne uka. Hanna deltar i sitt første virkelig lange hundeløp, og så langt har det gått veldig bra. Torsdag ettermiddag ligger hun på andreplass.

Foto: Knut-Sverre Horn

– Det har gått veldig, veldig bra med Hanna så langt. Jeg snakket med henne for én time siden. Da gikk det fortsatt fint, sier mamma og handler Trine Lyrek til NRK i 17.30-tiden torsdag.

18 år gamle Hanna deltar i sitt første virkelig lange hundeløp, det 650 kilometer lange Bergebyløpet på Varangerhalvøya i Finnmark. Løpet startet i Masjok i Tana tirsdag og blir etter planen avsluttet i Krampenes i Vadsø fredag kveld. Da vi snakket med Trine Lyrek lå Hanne helt oppe på andreplass, bare noen minutter bak lederen Kristian Walseth, som i likhet med Lyrek-familien er fra Alta.

Trine Lyrek

Mamma Trine Lyrek føler seg trygg på at Hanna skal klare å holde ut hele Bergebyløpet, der de første deltakerne er ventet å komme i mål sent fredag kveld. Men hvordan det går med hundene tør hun ikke spå.

Foto: Knut-Sverre Horn

– Jeg føler meg sikker på at Hanne klarer å stå på helt inn, men med bikkjene vet man aldri. De har jeg ikke kontroll over, sier en spent mamma.

Av de 16 deltakerne som deltar i versjonen av løpet på 650 kilometer har fire brutt (ekstern lenke).

Måtte grave seg ned

Det er ingen selvfølge at Hanne Lyrek stiller på startstreken i Bergebyløpet. For tre år siden, da hun bare var 15 år, ble hun meldt savnet under Femundløpet. Brått havnet Lyrek midt i en snøstorm, og hun måtte grave seg ned sammen med hundene i 12 timer. Saken ble omtalt i nasjonale medier. Men Hanna ble ikke redd mens hun lå nedgravd i snøen, og opplevelsen har heller ikke på noen måte satt varige spor i henne.

Hanna Lyrek

Hanna Lyrek fotografert under en pause i Bergebyløpet denne uka.

Foto: Privat

– Nei, man kan liksom aldri bli redd, for da smitter det over på hundene med en gang. Jeg måtte bare forholde seg rolig og vente på hjelp, sa Hanna Lyrek til NRK før Bergebyløpet startet tirsdag.

– Fantastisk prestasjon

Roger Dahl er leder for 650 kilometer-versjonen av Bergebyløpet. Han er imponert over innsatsen til Hanna Lyrek så langt.

– Hun har gjort en helt fantastisk prestasjon. Hanna fylte 18 år i november og kjører i 14-spannsklassen for første gang, der det er mest prestisje, forteller Dahl til NRK.

Roger Dahl.jpg

Roger Dahl er leder for 650 kilometer-versjonen av Bergebyløpet. Han mener prestasjonen til Hanna Lyrek i Bergebyløpet så langt er helt fantastisk.

Foto: Nyhetsspiller

Han tror neppe Hanna Lyrek går til topps i årets løp.

– I denne sporten er det jo håpløst å spå. Vi har jo med dyr å gjøre. Men om det ikkje skjer noe spesielt med Kristian Walseth, så blir nok han for sterk. Om Hanna skulle ende på andreplass er det i tilfelle uansett en kjempeprestasjon, mener Roger Dahl.

Hanna Lyrek i Bergebyløpet

Hanna Lyrek i aksjon under Bergebyløpet tidligere denne uka.

Foto: Privat