Hopp til innhold

Dette bildet er større enn en fotballbane!

– Dette kan du tapetsere rådhuset med både innvendig og utvendig, sier Ole C. Salomonsen om panoramabildet han har tatt av Tromsø.

Tromsø

Dette panoramabildet er trolig Norges største.

Foto: Ole C. Salomonsen

– Det må være lov å gjøre slike sprell av og til, sier Ole Christian Salomonsen om det gigantiske panoramabildet av Tromsø som han har laget i sommer.

Han mener dette er Norges største panoramabilde med god margin. Tromsø har altså nå norgesrekorden over største panoramabilde, med ishavsbyen selv som motiv.

– Bildet er over dobbelt så stort som forrige rekord! Om dette ble skrevet ut vil det være omtrent 150 meter langt. Altså 1,5 ganger Alfheim stadion i lengden, sier Salomonsen entusiastisk.

– Du kan tapetsere Rådhuset i Tromsø både ut- og innvending med dette bildet uten at det går ut over oppløsning og detaljnivå, legger fotografen til.

Et stunt

Han begynte i slutten av mai, og hadde som mål å være ferdig til jubileet i sommer, men rakk det ikke.

– Jeg hadde lyst til å gjøre et stunt. Jeg synes det var litt artig, siden det skjer så mye i Tromsø i sommer, sier Salomonsen.

Her kan du se og zoome i bildet i full størrelse

Det mangler ikke på detaljrikdom når bildet er så stort.

– Det er utrolig hvor mange trampoliner det er solgt i denne byen, det kan jeg si. Jeg vet jo at folk elsker å sitte i sofaen og zoome inn for å se om de finner huset sitt, sier Salmonsen.

– Helt sinnssykt

Bildet er til sammen på 52 gigapixler. En gigapixel er 1000 megapiksler. Et bra kamerabilde med speilrefleks er i dag tar omtrent bilder på 20–30 megapiksler.

– Det er helt sinnssykt, for å si det rett ut. Det går ikke an å forklare. Hadde jeg visst at det var så mye jobb før jeg begynte, så hadde jeg måtte tenkt meg om en ekstra gang, sier den nybakte rekordholderen.

Forrige rekordholder er Erik Helland Urke, med et 26 gigapixel stort bilde av Oslo sett fra luften. Når han får høre at rekorden er slått, kommer reaksjonen kontant:

– Det er det verste jeg har hørt!

Så ler han godt. Det er visst ingen spisse albuer i panoramabilde-bransjen.

Bare artig

– Da får jeg gå inn å se. Det er bare artig, sier den forhenværende rekordholderen.

Han får ikke noe umiddelbar lyst til å overgå bragden, men han tror ikke rekorden vil stå seg så fryktelig lenge, med tanke på hvor raskt fototeknologien utvikler seg. Salomonsen tror likevel Tromsøbildet vil være størst en stund til..

– Jeg tror de skal få strekke seg litt de som vil ta den neste rekorden. Jeg sier bare lykke til, sier Salomonsen og flirer.

Mange henvendelser

– Jeg var usikker på hvor stort jeg skulle lage det da jeg begynte, men jeg ville slå den norske rekorden. Det var et bilde over Oslo på 26 gigapixler, sier Salomonsen.

Han har lagt det ut på sin egen nettside, og på nettsider for fotoklubber.

– Folk synes det er artig. Jeg har allerede fått henvendelser fra mange som har lyst til å bruke det. Folk vil ha det på veggen hjemme og på kontoret, sier han.

Han ser ikke bort ifra at det er noen som har lyst til å bruke det i større sammenheng.

– Det hadde vært gøy om noen vil ha det i ti meter bredt eller mer, men det blir ikke skrevet ut med min skriver for å si det sånn, sier han.

Tålmodighetsprøve

– Man må smøre seg med tålmodighet. Det tar mye tid å lage et slik bilde. Jeg begynte for flere måneder siden, men det tok mye lengre tid enn jeg hadde trodd, sier Salomonsen.

Det tok åtte-ni timer å ta de første bildene, og Salomonsen måtte ta de til sammen tre tusen bildene over tre dager. Det er imidlertid ikke fotograferingen som er det verste, ifølge fotografen.

– Det verste er egentlig når du skal begynne å sette disse bildene sammen. Uansett hvilken programvare du bruker, så blir det fryktelig stort og tungt å jobbe med. Men det har jo jeg heldigvis, siden jeg jobber mye med video og bilder fra før av, sier Salomonsen.