Betydelig fare for snøskred i Nord-Norge – mens vinden avtar

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) advarer mot betydelig snøskredfare nord i landet.

Uvær på Ingøy

Kraftig vind i Finnmark de siste dagene. Ifølge statsmeteorolog Jon Austrheim vil vinden avta i helga. Det er imidlertid stor skredfare flere steder i fylket.

Foto: Allan Klo

Snøbyger og kraftig vind gir snøskredfare 3 (betydelig) i de nordligste varslingsregionene. Med gjeldende værprognoser og snødekke, ventes det at det ikke kommer opp i skredfare 4 (stor) i noen deler av landet.

På snøskredvarslingen varsom.no er det faregrad 3 i Vest-Finnmark, Nord-Troms, Lyngen og Tromsø. Også i Øst-Finnmark mener snøskredvarslingen at det er faregrad 3.

– Ved faregrad 3 er det ikke uvanlig at det går noen naturlig utløste skred, og for skiløpere og scooterførere er det mulig å løse ut skred. Det er altså god grunn til å holde seg unna bratt terreng så lenge uværet pågår, sier vaktleder i Snøskredvarslingen, Solveig Kosberg.

Uvær Kirkenes 09.12.2016

Fredags morgen kom det melding om at et snøras hadde gått på veistrekningen mellom Jakobsnes og Elvenes på fylkesvei 354 utenfor Kirkenes. En rekke biler ble tatt av skredet, men ingen personer ble skadd. I helga kan det komme flere snøskred.

Foto: Jonas Sjøkvist Karlsbakk

Fortsatt vind i Finnmark

Det blir fortsatt mye vind i Finnmark denne helga, selv om det ikke vil bli like heftig som det har vært siden torsdag kveld.

– Lørdagen vil det bli nordlig liten kuling utsatte steder, men fortsatt vil det være perioder med sterk kuling på utsatte steder langs kysten og i høyden, sier statsmeteorolog Jon Austrheim.

Han legger til at det også vil komme snøbygger langs kysten, mens det blir mindre byger på vidda.

– Søndag ser det bedre ut. Da er det nordlig frisk bris utsatte steder, selv om det gjelder tidlig på dagen kan det komme stiv kuling enkelte steder. jevnt over er det mindre vind, men snøbygene fortsetter. I enda større grad holder det seg i ytre strøk og det vil lette opp i indre strøk, men det vil bli en del kaldere, sier Austrheim.

Uvær Hammerfest

Kraftig vind har herjet i Finnmark siden torsdag kveld. I Hammerfest ble flere busskur nærmest blåst i stykker.

Foto: Politiet /110Finnmark / NTB scanpix

Kaldest på vidda

– Det blir minusgrader i dagene framover. Ikke så mye langs kysten, men i indre strøk vil det gradvis gå nedover til tosifret, sier statsmeteorolog Jon Austrheim.

Søndag kan det komme ned i minus tjue grader på vidda.

Også han ber folk være obs på at snøen har lagt seg i fonder en del steder som følge av vinden som har preget Finnmark de siste dagene.