Besøkende kan bidra til å normalisere livet i Svalbard-samfunnet

– Kom opp, vær gode gjester, oppfordrer reiselivssjefen i Visit Svalbard. Allerede har noen turister avbestilt reisen sin til øysamfunnet.

Svalbard

– Kom til Svalbard, oppfordrer reiselivssjef i Visit Svalbard, Ronny Brunvoll.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– For byen har det vært viktig å komme tilbake til en hverdag etter skredulykken. Det er viktig at ting ikke stopper opp, at man prøver å normalisere så snart som mulig, sier reiselivssjef i Visit Svalbard, Ronny Brunvoll.

– Det ser man i alle tragedier rundt om i verden, det handler om å ta tilbake byen sin og ta tilbake hverdagen og få ting til å rulle og gå.

Besøkende er en viktig del av livet i Longyearbyen, og reiselivssjefen mener besøkende kan bidra til å normalisere samfunnet.

– Turister skryter mye av hvor velkommen de føler seg her. Jeg går ut ifra at de føler det på samme måte nå, selv om det er en veldig spesiell situasjon og folk er preget av det som har skjedd.

Ronny Brunvoll

Det er slik Ronny Brunvoll vil fremstille Svalbard. Den siste tiden har vi sett helt andre bilder, fra raset i Longyearbyen.

Foto: Privat

– Kom opp!

– Hvilket råd vil du gi turister, i forhold til å besøke Svalbard nå mens mange fastboende fortsatt er evakuerte?

– Kom opp, vær gode gjester! Vær interessert og vær en del av samfunnet du besøker. Mitt beste råd er å være som før, men å ta hensyn til sikkerheten i de områdene der det har gått ras. Og naturligvis, vis respekt for de områdene hvor ras har gått, sier Brunvoll.

Desember og januar er de to månedene med dårligst belegg for hotellene i Longyearbyen. Det sier administrerende direktør i Spitsbergen Travel, Knut Harald Holst-Hansen.

Knut Harald Holst-Hansen

Administrerende direktør i Spitsbergen Travel, Knut Harald Holst-Hansen, sier inngangen i februar ser bedre ut enn noensinne for turismen på Svalbard. Men allerede har de fått noen få avbestillinger.

Foto: Presse

– Hvis vi ser bort fra skredulykken, så er belegget som normalt. Men vi har hatt gjester som har takket nei og fått pengene refundert. Enkelte har uttrykt at de har følt det har vært utrygt, sier Holst-Hansen.

– Like trygt for turister som før

Men i det store bildet føler han ikke at snøskredet har ødelagt for turismen på øygruppen. Heller ikke Brunvoll i Visit Svalbard frykter at skredulykken vil skremme turister fra å besøke Svalbard.

– Det vil være naturlig at folk tenker på om det er sikkert å besøke Svalbard. Jeg kan bare understreke at det er trygt, det er ingen fare for flere ulykker enn det har vært før. For turproduksjon er sikkerheten like godt ivaretatt som den alltid har vært.

For Reiselivssjefen er det viktig å få normalisert dagene igjen. At byen igjen skal fungere.

– Turister er en del av bybildet i Longyearbyen hele året, og det er ingen grunn til at det skal stoppe nå.