Hopp til innhold

Ber om uavhengig gransking: – Vi må lære av denne ulykken

Både Sysselmannen på Svalbard og Longyearbyen lokalstyre ønsker ei uavhengig gransking av skredulykken.

Snøskredets skader

Snøskredet som rammet Longyearbyen like før jul gjorde store skader. To hus ble trykket sammen av snømassene som kom nedover fjellsiden i bakgrunnen.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Justis – og beredskapsdepartementet har foreløpig ikke svart på henvendelsen.

– Spørsmålet om i hvilken grad, hvordan og hvem som eventuelt skal forestå en slik gransking, er ennå ikke bestemt, skriver departementet i en e-post til NRK.

Allerede i jula ba sysselmann Kjerstin Askholt om en gjennomgang av ulykken og det som skjedde etterpå.

– For oss hadde det to perspektiver. Det ene er at vi er opptatt av å lære for å kunne gjøre ting bedre i framtida. Det andre er at det er naturlig for departementet å gå gjennom hendelsen i forhold til ansvar, sier Askholt.

– Det er unaturlig at vi lokalt skal sitte med hovedansvaret for det. Det var bakgrunnen for at vi ba om denne gjennomgangen.

Droppet ny rapport

Onsdag fortalte NRK at klimaendringer og unøyaktighet i gamle rapporter gjorde at lokalstyret i fjor høst så behovet for å få laget nye skredrapporter for Longyearbyen.

Men etter råd fra NVE, droppet de arbeidet. To uker senere gikk skredet fra Sukkertoppen som krevde to menneskeliv, og førte til at 11 hus ble totalskadd.

Vil ha trygghet

For Longyearbyen lokalstyre er det viktig at en gjennomgang av saken også går langt tilbake i tid.

For samfunnet på øygruppa har vært organisert på ulike måter opp gjennom årene, og ansvarsforholdene har derfor vært uklare.

– Jeg mener det er naturlig å få en gransking av en uavhengig tredjepart, som må gå gjennom å se hva som egentlig har skjedd. Så langt klarer jeg ikke å rette en pekefinger mot noen, og det er heller ikke min interesse. Min interesse er at vi må få det trygt og godt i Longyearbyen for framtida, sier lokalstyrets politiske leder, Arild Olsen.