Dronningen på Svalbard: – Et mirakel at de overlevde

Dronning Sonja synes det er sterkt å møte mennesker som ble begravd i snømassene i Longyearbyen.

Beredskapsminister Anders Anundsen og Dronning Sonja på Svalbard

Beredskapsminister Anders Anundsen og Dronning Sonja forteller om sine inntrykk av skredulykken i Longyearbyen.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

– Vi har møtt noen av dem som var begravd og som ved et mirakel har kommet fram igjen, og som heldigvis er i beste velgående. Det er sterkt å høre disse historiene og man blir veldig ydmyk når man skjønner hvilke krefter som finnes i disse personene, sier dronningen, etter å ha møtt overlevende etter snøskredet 19. desember.

Hun møtte blant annet en familie på fire som ble tatt av skredet og sier hun er imponert over hvordan de klarte å ta rasjonelle valg og gjøre det riktige i en slik situasjon.

– I går fikk vi oppleve det kaotiske inntrykket som er virkeligheten er oppe. I dag har vi fått møte noen av dem som var berørt og begravd under snøen, som med et mirakel har kommet seg opp og frem.

Dronningen gir også ros til mannskapene som hjalp til å med å grave dem ut.

Fredag var det et lukket møte mellom berørte, Dronning Sonja og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.

Møtte berørte etter det store snøskredet som tok to liv.

– Mye å glede seg over

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen er også på Svalbard og synes møtet med de overlevende gjorde sterkt inntrykk.

– Det er et tragisk bakteppe, for det var to som døde. Det preger alle som er her. Samtidig er det mye å glede seg over, for det er mange som overlevde, og det er absolutt ikke noen selvfølge med et slikt skred.

Anundsen sier det er viktig å stå sammen med lokalsamfunnet i Longyearbyen, men hadde ingen konkrete løfter om mer støtte for å håndtere følgene av skredet.

– Vi jobber med Svalbard-meldingen, som vil ha med seg en rekke perspektiver, sier han.

Anundsen varslet for et år siden at regjeringen vil legge fram en ny stortingsmelding om Svalbard, men det er ikke kjent når denne vil være klar.

Torsdag ankom Hennes Majestet Dronning Sonja og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen Longyearbyen for å besøke skredstedet.

Her møtte de berørte, frivillige og redningsmannskap som deltok under redningsaksjonen etter skredulykken 19. desember i fjor. To personer omkom, ytterligere åtte ble hentet ut av snømassene, og flere hundre frivillige og hjelpemannskaper deltok i aksjonen.

Svalbard kirke

De berørte etter skredulykken i Longyearbyen møter Dronning Sonja i Svalbard kirke.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK