Barnehagesaken: Innrømmer de fleste overgrepene

30-åringen som er tiltalt for seksuell omgang, seksuelle handlinger og krenkende atferd mot 17 barnehagebarn i Tromsø, erkjenner de fleste av forholdene i tiltalen.

Bistandsadvokat Ingunn Tøllefsen og forsvarerne Sven Crogh og Anja Støback Bjørsvik

Bistandsadvokat Ingunn Tøllefsen (t.v.) i samtale med forsvarerne Sven Crogh og Anja Støback Bjørsvik før rettsforhandlingene starter i barnehagesaken i Tromsø.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix

Den tiltalte i overgrepssaken som går for Nord-Troms tingrett, erkjenner straffskyld på 23 av 26 punkter.

Mannen, som tidligere jobbet i en barnehage i Tromsø, er tiltalt for en rekke seksuelle overgrep mot 17 barn.

Mannen er tiltalt for fysiske overgrep mot barn, fotografering av nakne barn i seksualiserte posisjoner og for besittelse av overgrepsbilder. Overgrepene skal ha foregått i barnehagen og i områder som barnehagen benytter.

Da tingrettsdommer Oddmund Gamst leste opp tiltalen, svarte tiltalte ja på nesten samtlige tiltalepunkter. Han mener at han ikke er skyldig i to av overgrepene han er tiltalt for, og erkjenner delvis straffskyld på et punkt.

30-åringen ble pågrepet 6. mai i år, bare timer etter at et foreldrepar kontaktet politiet med en bekymringsmelding. Etter den mest omfattende etterforskningen av seksuelle overgrep noen gang i Tromsø, startet rettssaken mot 30-åringen tirsdag.

– Kan foreligge underrapportering

Gøril Lund og Torstein Lindquister

Statsadvokatene Gøril Lund og Torstein Lindquister.

Foto: Eskil Mehren / NRK

Aktor, Torstein Lindquister sa i sitt innledningsforedrag at dommeravhør av barnehagebarn innebærer flere utfordringer. De har manglende ordforråd for å beskrive hva de kan ha vært utsatt for.

– De er også lojale mot avtaler de har inngått med voksne. Noen er ikke i stand til å fortelle hva de har vært gjennom, og noen lukker seg helt i avhørssituasjonen. Det er derfor grunn til å tro at det foreligger en underrapportering, sa Lindquister i retten.

Forsvarer Sven Crogh sa seg enig i at det er en utfordrende med dommeravhør av barn som er mellom fire og sju år gamle.

– Men fra vårt ståsted har vi også sett det jeg vil kalle overrapportering, sa forsvareren.

Nord-Troms tingrett har satt av 12 dager over tre uker til behandling av saken.