Ap-topp vil utsette olje-strid i nord

Leder i Troms Arbeiderparti, Cecilie Myrseth vil utsette avstemming om olje-strid, mens ordføreren i Tromsø sier nei til oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Strand på Senja

Saken om oljevirksomhet utenfor Senja, Vesterålen og Lofoten splitter også denne gang fylkespartiet i Troms. Her fra Senja.

Foto: Julie Maske/Den Norske Turistforening

Troms Arbeiderparti har fylkesårsmøte i helga. Saken om oljevirksomhet utenfor Senja, Vesterålen og Lofoten splitter også denne gang fylkespartiet i Troms.

Det er fremmet to uttalelser om konsekvensutredning. AUF går sterkt imot, mens Harstad Arbeiderparti vil si ja. Samme holdning har LO i Troms.

– Utsettes til november

Fylkespartileder Cecilie Myrseth mener at denne saken kan utsettes til et representantskapsmøte i Troms Ap, etter at saken på forhånd har vært drøftet på et felles styremøte mellom fylkespartiene til Finnmark, Troms og Nordland i november.

– Det er over et år til selve landsmøtet i Arbeiderpartiet. Der vil slaget stå om konsekvensutredning, sier Cecilie Myrseth.

– Nordland Arbeiderparti har åpnet for at det bør bli petroleumsfrie soner utenfor Lofoten. De har strukket ut en hånd til oss. Vi bør vurdere å få til et felles forslag fra landsdelen. Derfor bør saken utsettes, mener hun.

Cecilie Myrseth og Anniken Huitfeldt

Fylkespartileder Cecilie Myrseth sammen med Anniken Huitfeldt fra sentralstyret som innledet på fylkesårsmøtet.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Forsøke kompromiss

– Skal vi få gjennomslag på landsmøtet, bør vi forsøke å få til et kompromiss i landsdelen. De siste landsmøtene har gitt flertall for konsekvensutredning. Skal vi forsøke å få en bevegelse, bør vi se om Nord-Norge kan stå samlet, mener Myrseth.

Jarle Aarbakke

Tromsøs ordfører Jarle Aarbakke sa nei til oljevirksomhet utenfor Senja, Vesterålen og Lofoten.

Foto: Bernt Olsen / NRK

Men blant mange av motstanderne av konsekvensutredning, er det mange som vil ha en avstemming på dette i morgen, søndag.

Nei fra Tromsøs ordfører

En som tonet flagg i saka, var Tromsøs nye ordfører, Jarle Aarbakke.

Han mener at det er samlet inn nok kunnskap til å si seg til oljevirksomheten i disse omstridte havområdene.

– Nå er det viktig å ha fokus på det grønne skiftet som Norge skal gjennom. Derfor sier jeg nei til oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sa Aarbakke. Og høstet stor applaus fra særlig AUF for sitt standpunkt.