Hopp til innhold

Ap-strid om iskanten

Troms Arbeiderparti kan bli det første fylkespartiet i Ap som går inn for at iskanten i Barentshavet flyttes lenger sør. Det betyr at oljevirksomhet blir flyttet lenger sør enn det som et tillatt i dag.

Iskanten på 80 grader nord

Debatten om iskanten handler om naturvern og forvaltning av økosystemet Norge høster av langs norskekysten, og om kartlegging av nye områder som kan være potensielle for oljeaktivitet.

Foto: Arne Egil Tønset / NRK

Spørsmålet om hvor sjøisen starter i Arktis er gjenstand for politisk dragkamp.

Fylkesårsmøtet til Troms Ap pågår i helga, og forslaget som skal stemmes over er omstridt. Ap sentralt har ikke bestemt seg. Venstre og SV vil flytte grensen lenger sør.

Iskanten er av regjeringen forstått som grensen for områder der det er mer enn 30 prosents sannsynlighet for sjøis i april måned.

Forslaget om å flytte grensen sørover er fremmet på fylkesårsmøtet til Troms Ap av stortingsrepresentant Martin Henriksen.

– Av hensyn til det biologiske mangfoldet vi vet er i iskanten, og de store naturverdiene der så bør vi følge de miljøfaglige rådene som sier at iskanten bør trekkes sørover. Vi vet at vi kan utvikle næring i disse områdene, men vi må også være veldig varsomme i områder med den type naturverdier.

– Betyr det at man ikke ønsker oljevirksomhet lenger nord enn man har i dag?

– Det blir jo neste steg. Først definerer man iskantsonen, og så tar man avgjørelsen om hvilke aktiviteter som skal være i området. Men jeg mener at selv om det skal være fiske eller anna næring så må det også få konsekvenser for olje- og gassvirksomhet. Det må legges strenge begrensninger for hvilken type petroleumsaktivitet det skal være i det området.

Ingen fylkeslag i Arbeiderpartiet har behandlet denne saken. Hvilken type signal vil et eventuelt vedtak fra Troms gi?

– Det er viktig at vi nå gir vår mening, fordi regjeringa skal legge fram sitt forslag i løpet av våren. De er sannsynligvis avhengig av Arbeiderpartiet for å få flertall i Stortinget, sier Henriksen.

Kari-Anne Opsal (Ap) og Martin Henriksen (Ap) på fylkesårsmøtet i Troms Ap.

Debatten om iskanten preger fylkesårsmøtet i Troms Ap. Her Kari-Anne Opsal og Martin Henriksen.

Foto: LARS EGIL MOGÅRD / NRK

Håper partiet ikke går i fella

Hvis partiene som ønsker å trekke iskanten lenger sør i Barentshavet vinner frem, kan åtte allerede tildelte letelisenser havne i stengte områder. Dette advarer oljenæringen mot.

Og heller ikke alle på fylkesårsmøtet til Troms Ap vil være for bastant i forhold til hvor iskanten bør gå. En av dem er ordfører i oljehovedstaden i nord, Harstad, Kari-Anne Opsal. Hun er delegat på fylkesårsmøtet.

– Jeg håper vi ikke går i fella, og lar dette bli en symbolstrid, sier Opsal.

Hun viser til et samarbeid mellom de store oljemiljøene i nord, Harstad, Hammerfest og Helgeland.

– Vi har bestemt oss for å gå sammen og lage en høringsuttalelse i forhold til dette med iskanten. Og da skal vi finne en god løsning, både for industrien, men selvfølgelig også for bærekraften.

Søndag avgjør fylkespartiet i Troms Ap om det går inn for at iskanten i Barentshavet flyttes lenger sør.