Hopp til innhold

Amnesty beskylder Norge for å bryte folkeretten

Reagerer på at Norge nekter å behandle asylsøknader for asylsøkere som kommer via Russland.

Asylsøkere ankommer Storskog tollstasjon

Asylsøkere ankommer her Storskog tidligere i vinter. I løpet av de to siste ukene er det ingen som har kommet over grensa på Storskog.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Norge har gjort det så å si umulig for en asylsøker å søke asyl i landet dersom man har vært i Russland først. Det mener Amnesty er et brudd på menneskerettighetene.

– Vi mener at Norge bevisst bryter folkeretten i behandlingen av asylsøkerne om krysser grensen fra Russland til Norge, sier politisk rådgiver i Amnesty, Beate Ekeløve-Slydal.

100 bortvist fra grensen

Tall fra Utlendingsdirektoratet viser at 100 asylsøkere har blitt bortvist fra grensen på Storskog, uten at asylsøknaden har blitt behandlet.

– Vi har ikke lov til å nekte å behandle asylsøknader til mennesker uten varig opphold i Russland. Spesielt når vi vet at det ikke finnes fungerende asylsystemer i Russland, sier Ekeløve-Slydal.

Selv syrere som flykter fra krigen, og som bare har vært timer i Russland på transittvisum, får ikke behandlet sin asylsøknad i Norge.

De må nemlig selv dokumentere at Russland kommer til å sende dem tilbake til Syria. Har de ikke en slik dokumentasjon godtar ikke Norge asylsøknaden.

– Det mener vi er ganske uhørt. Det kan ikke være den enkeltes bevisbyrde som skal gjelde. Det er norske myndigheters ansvar å finne ut av hva som er praksis i behandlingen av asylsøkere i Russland, og norske myndigheter vet godt hva som er situasjonen der, mener Ekeløve-Slydal.

Jøran Kallmyr på Storskog grensestasjon

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet avviser at Norge bryter folkeretten, som Amnesty nå beskylder Norge for å gjøre på asylsøknader.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Kallmyr avviser kritikken

UDI nekter å kommentere sitt eget rundskriv og praktiseringen av den. Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet avviser kritikken om at Norge bryter menneskerettighetene

– Er du i Russland, hvor du har trygt opphold, og frivillig reiser fra det trygge oppholdet, så kan vi avvise å realitetsbehandle asylsøknaden. Dette er innenfor folkretten, sier Kallmyr.

– Dette betyr jo at Norge ikke kan ta imot noen asylsøkere fordi alle kommer via et trygt land?

– Det har aldri vært meningen at asylsøkere skal bevege seg fra det ene trygge landet til det andre på let etter de som gir best økonomiske betingelser, svarer Kallmyr.

De nye innstrammingene for å få søke asyl gjelder kun de som kommer via Russland og ikke via Sverige. Det mener Amnesty er uakseptabelt og uverdig, og en bevisst forskjellsbehandling av mennesker som kan være i samme situasjon.

At man har ulik praksis for asylsøkere som kommer via Russland og Sverige, forklarer Kallmyr med Schengen-reglene.

Politi på Storskog grensestasjon

Politi på Storskog grensestasjon.

Foto: Ksenia Novikova / NRK