Hopp til innhold

Alzaydan har både iPhone og beskyttelsesbehov

Hvordan i alle dager er det mulig å ha en iPhone og samtidig være på flukt fra hjemlandet? 27 år gamle Alzaydan rømte fra hjemlandet på grunn av krig, ikke for å få råd til ny mobil.

Alzaydan Bashar

Alzaydan Bashar bor nå i Alta etter at han flyktet hjemlandet Syria tidligere i høst.

Foto: Eirik Hind Sveen/NRK

NRK omtalte i forrige uke syreren Ammar Almohamad Alabo, i Vadsø, som ble hengt ut i sosiale medier fordi han hadde råd til å kjøpe brød.

I høst, under strømmen av flyktninger og migranter til europeiske land, dukket det opp en rekke negative reaksjoner i sosiale medier på at syriske flyktninger hadde iPhone, selfie-stang og vestlige moteklær.

Kom for å finne trygghet

På Alta mottak sitter Alzaydan Bashar, som har fått innvilget asyl i Norge.

Han forteller at han flyktet fra den blodige borgerkrigen i Syria, fordi opprørsgrupper forsøkte å tvinge ham til å kjempe for dem.

Han kom derfor til Norge, ikke av økonomiske årsaker, men for å finne trygghet.

– Fra jeg var 20 år gammel i Syria, hadde jeg egen bil, iPhone og eide en leilighet på 130 kvadratmeter. Jeg har alltid vært arbeidsom og hatt god økonomisk status. Det er ikke mangelen på penger som førte meg på flukt, men mangelen på trygghet og fred, sier Bashar.

Ødeleggelser i Kobani

Det er dette syrere flykter fra: Krig og ødeleggelser. Her fra byen Kobani.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

– Norge best på menneskerettigheter

Alzaydan Bashar på Alta mottak, som for øvrig har en flunkende ny iPhone 6, forklarer seg slik om hvorfor han valgte å flykte til akkurat Norge:

– Før jeg flyktet, lærte jeg meg om de europeiske landene, og jeg så at Norge er det landet som best er i stand til å behandle mennesker humanitært og respekere menneskers rettigheter.

Den britiske avisa The Independent ga flyktningene et tilsvar på de negative kommentarene om flyktningenes eiendeler, i en kommentarartikkel med følgende overskrift: «Er du overrasket over at syriske flyktninger har smarttelefon? Beklager å måtte si dette til deg, men du er en idiot».

Penger avgjør ikke beskyttelse

At man har 300 kroner eller mer, og råd til en iPhone eller mer, er ikke noe som Utlendingsdirektoratet (UDI) tar med i vurderingen av asylsøknader.

For mange er nok dette en selvfølge, men for sikkerhets skyld forklarer fagsjef i UDI Dag Barvæhr hva som skal til for å få beskyttelse, altså innvilget asyl, i Norge:

– Det at du er rik eller fattig har ikke noen betydning for om du får beskyttelse eller ikke. Vilkårene for å ha krav på beskyttelse i Norge, er at du har en velbegrunnet frykt for forfølgelse. Og uansett om du har krav på beskyttelse etter flyktningkonvensjonen eller ikke, så vil du ha krav på beskyttelse om det foreligger er reell fare for tortur, dødsstraff eller annen nedverdigende behandling, sier Barvæhr.