Hopp til innhold

Mener nytt amerikansk militæranlegg på norsk jord vil føre til stormaktskonfrontasjoner

Amerikansk professor mener det er et tidsspørsmål før en ny militærradar vil føre til klinsj mellom Russland og Kina på ene siden – og USA og Nato på den andre. Han hevder den norske regjeringen lyger. Forsvarsdepartementet avviser beskyldningene.

Nytt radaranlegg i Vardø

NY OMSTRIDT RADAR: Slik illustrerer Forsvaret det nye planlagte militære radaranlegget i Vardø i Øst-Finnmark (markert med pil, til venstre). Radaretableringen er et norsk-amerikansk militærsamarbeid.

Foto: (Illustrasjon) / Forsvaret

Professor Theodore Postol

ADVARER NORGE: Professor Theodore Postol ved Massachusetts Institute of Technology (MIT), i Boston i USA. Professoren har bakgrunn fra Pentagon; hovedkvarteret i det amerikanske forsvarsdepartementet. Han har i tillegg vært rådgiver hos det norske utenriksdepartementet, ved flyttingen av den forrige militære radaren fra USA til Norge.

Foto: Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Tidspunktet for å etablere den nye amerikanske radaren, Globus III, på grensa til Russland er uheldig, mener professoren.

– Vladimir Putin har raslet med sablene overfor USA i snart to tiår.

– Fra et russisk perspektiv vil utplasseringen av den nye rakettforsvarsradaren i Norge, bli sett på som nok et veldig alvorlig eksempel på USAs onde hensikter overfor Russland.

Dette er en svært alvorlig sak.

Dette skriver MIT-professor, Theodore Postol, i en e-post.

Han viser til de norsk-amerikanske planene om å etablere en helt ny militær radar i Vardø helt øst i Finnmark.

Frykter Norge havner i konflikt

Planene bør skape stor nasjonal bekymring, mener professor Postol. Han er ansett som en av verdens fremste radareksperter.

Postol mener Norge kan bli dratt inn i en stormaktskonflikt.

– Sånn som jeg ser det er plasseringen av den nye radaren i Norge resultat av en feilaktig amerikansk logikk.

– Det er bare et spørsmål om tid før denne opprustningen resulterer i en eller annen form for alvorlig konfrontasjon mellom Russland, Kina og USA og Nato, skriver professoren.

Slik mener professor Theodore Postol ny radar kan følge rakett over Nordpolen.

ILLUSTRASJON: Slik mener professor Theodore Postol en ny radar i Vardø kan følge rakettbaner over Nordpolen.

Foto: Plansje: MIT

Russisk USA-frykt

Russland frykter at USA ved hjelp av radarsystemet og andre militære anlegg skal kunne skyte ned atomraketter fra Russland over Nordpolen, mot den amerikanske østkysten.

Russlands atomarsenal kan dermed bli satt ut av spill. Den russiske frykten er at USA kan angripe Russland uten at Russland kan svare med motangrep.

I likhet med andre amerikanske eksperter, peker Postol på radaren GBR-P på Kwajalein i Stillehavet. Den er varslet som den nye radaren som skal plasseres i Vardø.

Radaren var tidligere tiltenkt å bli den viktigste rakettforsvarsradaren i et amerikansk rakettskjold med plassering i Tsjekkia, ifølge Postol.

Professoren mener den nye radaren i Vardø også kan bli brukt for å følge interkontinentale atomraketter fra Kina over Nordpolen til østkysten av USA.

Beskylder Norges regjering for løgn

Professor Theodore Postol er ikke nådig overfor regjeringen.

«Hvis oppstyret på grunn av den norske regjeringens løgner om hensikten med Globus II fortsatt er en indikator om kunnskap og åpenhet kan det være grunnlag for en mer alvorlig kritikk av den norske regjeringen».

Pressevakt i Forsvarsdepartementet, Marita Isaksen Wangberg, avviser kritikken.

Departementet svarer at den nye radaren i Vardø har samme funksjoner og oppgaver som den gamle radaren.

Departementet mener derfor det ikke er grunnlag for reaksjoner overfor Norge.

Spionbasen

DAGENS RADAR: Dette er det eksisterende, amerikanske radarsystemet Globus II i Vardø. Den får etter planene en ny «radar-nabo».

Foto: Odd Erik Sandbakken / NTB scanpix