Hopp til innhold

Alta Sjakklubb får kjempe mot landets beste

Alta Sjakklubb klarte denne helga å kvalifisere seg til spill på høyeste nivå i Norge. Det skjedde etter en svært spennende kvalifiseringsrunde i Oslo.

Alta Sjakklubb

Laget som kvalifiserte seg for eliteserien. Fra venstre, Ingrid Greibrok, Andre Nilsen, Erlend Mikalsen, Harald Mikalsen, Matvey Galchenko og Aksel Brasøy

Foto: Christine Øygarden Zountourides

– Alle gode ting er tre, og det er stort å være best i Nord-Norge, sier leder i Alta Sjakklubb, Harald Mikalsen.

Etter to uavgjorte oppgjør mot Sotra og Akademisk fra Oslo, slo de Levanger 5-1 i siste runde. Dette var nok til å sikre opprykket til Norges Sjakkforbunds eliteserie, som starter i november.

– Vi har unge og lovende talenter som har bidratt hele veien, og som tok de viktige poengene i helga. Dette gjorde utslaget. Artig, sier Mikalsen.

Nordnorsk mester for tredje år på rad

Den særdeles aktive klubben består av omlag 50 medlemmer, og har vunnet nordnorsk mesterskap tre år på rad. Det blir lagt merke til på nasjonalt nivå, også hos NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

– Jeg vet at man i Alta har man jobbet veldig bra over flere år og fått frem gode, unge spillere fra egen stall. Det er derfor klubbens egen fortjeneste at man har fått opp spillere som Erlend Mikalsen, en spiller som ligger nært norsk toppnivå.

Torstein Bae

– Jeg vet at man i Alta har man jobbet veldig bra over flere år og fått frem gode, unge spillere fra egen stall, sier NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Man har Andre Nilsen og Ingrid Greibrok, sistnevnte som i tillegg er blant de beste kvinnelige sjakkspillere i Norge. Dette utgjør stammen i et sterkt lag som er et resultat av flere års målrettet arbeid. Det er en sterk prestasjon, mener Bae.

– Hvilke muligheter tror du Alta Sjakklubb har i eliteserien?

– Det jeg kan si, er at serien kommer til å bli veldig spennende der Alta virkelig skal få noe å bryne seg på, sier han.

Knallhard kvalifisering

President i Norges Sjakkforbund, Morten Madsen, medgir at han slet med følelsene under kvalifiseringsrundene i Oslo denne helga. Madsen representerer nemlig Sotra Sjakklubb, som var en av Altas motstandere i helga.

– Ja, personlig har jeg jo et litt ambivalent forhold til dette, men jeg må jo gratulere Alta. Det er jo kjempeflott det de har fått til, spesielt med tanke på at denne kvalifiseringsrunden var av det knallharde slaget, der intet var avgjort før den siste spilletimen, sier han.

Økende medlemsmasse

Det er i dag rundt 2.900 registrerte medlemmer i Norges Sjakkforbund, og ved siste opptelling i mars lå man på en økning på 17 prosent sammenlignet med samme periode i 2016.

– Vi har rapporter fra flere klubber rundt om i landet som melder om mange voksne som melder seg på nybegynnerkurs. Det er ekstra moro at spillerne tar steget ut fra nettsjakk og ut i det virkelige liv i klubbene, sier Madsen.

Etter at Tromsø Sjakklubb falt ut av eliteserien i fjor høst, betyr Altas opprykk at de er eneste representant på høyeste nivå fra Nord-Norge.