Hopp til innhold

Algerammet kommune vurderer å gi gratis barnehage til permitterte ansatte

Ansatte i oppdrettsnæringen frykter for fremtiden. Spesielt er situasjonen for utenlandske arbeidere som jobber i lakseslakteriene svært usikker. Slakteriene varsler nå omfattende permitteringer.

Saulius Viltrakis

Saulius Viltrakis og over 30 andre arbeidere ved slakteriet, Breivoll Marine Produkter i Ibestad risikerer å miste jobben som følge av laksedøden i kommunen. Ordføreren vurderer nå økonomisk krisehjelp til de ansatte.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Lokalsamfunn flere steder i Nord-Norge begynner å merke ringvirkningene av algeangrepet som har tatt livet av 13.200 tonn med laks.

– Folk er i sjokk. For mange har det ikke gått helt opp enda, sier Saulius Viltrakis, som jobber på lakseslakteriet Breivoll Marine Produkter i Sør-Troms.

Han og 30 andre arbeidere står nå i fare for å miste jobben som følge av algeoppblomstringen. Hele 90 prosent av laksen slakteriet skulle starte produksjon av er nå død.

– En uholdbar situasjon

Halvparten av de ansatte i bedriften er, i likhet med Saulius Viltrakis, utenlandsk og noen har ikke opparbeidet seg rettighet til arbeidsledighetstrygd fra Nav.

– Mange har barn og trenger penger til å betale barnehage, de har brukt opp alle sparepengene og mister nå drømmen om å kunne leve her.

Det er ikke bare lakseslakteriet i Ibestad som sliter. Fra Senja i nord til Ofotfjorden i sør er 450 personer direkte tilknyttet oppdrettsnæringen, viser tall fra Nofima.

En uholdbar situasjon, sier daglig leder i Breivoll Marine Produkter, Ole Aksel Johansen.

– Det er helt forferdelig. Det verste er å måtte permittere folk som har det økonomisk vanskelig fra før av. Jeg kjenner på et kjempeansvar for arbeiderne.

Saulius Viltrakis

– Folk er i sjokk. For mange har det ikke gått helt opp enda, sier Saulius Viltrakis, som jobber på lakseslakteriet Breivoll Marine Produkter i Sør-Troms.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Vurderer økonomisk krisehjelp

– Det gjør meg vondt i hjertet når 35 mennesker må gå permittert et helt år. Det er ikke bra, spesielt overfor barnefamilier. Dette vil også ha store konsekvenser for andre bedrifter og arbeidsplasser, sier ordfører i Ibestad, Dag Sigurd Brustind.

Dag Sigurd Brustind

Ordfører i Ibestad, Dag Sigurd Brustind vurderer nå økonomisk krisehjelp til de ansatte som rammes av laksedøden i kommunen.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Nå vurderer ordføreren økonomisk krisehjelp til de ansatte som rammes av laksedøden i kommunen.

– Kommunen ser på tiltak som for eksempel gratis barnehage og SFO. Vi trenger å ha disse familiene i samfunnet her.

Det er ikke meldt om at nye oppdrettsanlegg har blitt rammet det siste døgnet, verken i Troms eller Nordland, melder Fiskeridirektoratet. Målinger viser imidlertid høye konsentrasjoner av alger i begge fylkene, og direktoratet opprettholder derfor høy beredskap.