Lokalsamfunn flere steder i Nord-Norge begynner å merke ringvirkningene av algeangrepet som har tatt livet av 13.200 tonn med laks.
– Folk er i sjokk. For mange har det ikke gått helt opp enda, sier Saulius Viltrakis, som jobber på lakseslakteriet Breivoll Marine Produkter i Sør-Troms.
Han og 30 andre arbeidere står nå i fare for å miste jobben som følge av algeoppblomstringen. Hele 90 prosent av laksen slakteriet skulle starte produksjon av er nå død.
– En uholdbar situasjon
Halvparten av de ansatte i bedriften er, i likhet med Saulius Viltrakis, utenlandsk og noen har ikke opparbeidet seg rettighet til arbeidsledighetstrygd fra Nav.
– Mange har barn og trenger penger til å betale barnehage, de har brukt opp alle sparepengene og mister nå drømmen om å kunne leve her.
Det er ikke bare lakseslakteriet i Ibestad som sliter. Fra Senja i nord til Ofotfjorden i sør er 450 personer direkte tilknyttet oppdrettsnæringen, viser tall fra Nofima.
En uholdbar situasjon, sier daglig leder i Breivoll Marine Produkter, Ole Aksel Johansen.
– Det er helt forferdelig. Det verste er å måtte permittere folk som har det økonomisk vanskelig fra før av. Jeg kjenner på et kjempeansvar for arbeiderne.
– Folk er i sjokk. For mange har det ikke gått helt opp enda, sier Saulius Viltrakis, som jobber på lakseslakteriet Breivoll Marine Produkter i Sør-Troms.
Foto: Dan Henrik Klausen / NRKVurderer økonomisk krisehjelp
– Det gjør meg vondt i hjertet når 35 mennesker må gå permittert et helt år. Det er ikke bra, spesielt overfor barnefamilier. Dette vil også ha store konsekvenser for andre bedrifter og arbeidsplasser, sier ordfører i Ibestad, Dag Sigurd Brustind.
Ordfører i Ibestad, Dag Sigurd Brustind vurderer nå økonomisk krisehjelp til de ansatte som rammes av laksedøden i kommunen.
Foto: Dan Henrik Klausen / NRKNå vurderer ordføreren økonomisk krisehjelp til de ansatte som rammes av laksedøden i kommunen.
– Kommunen ser på tiltak som for eksempel gratis barnehage og SFO. Vi trenger å ha disse familiene i samfunnet her.
Det er ikke meldt om at nye oppdrettsanlegg har blitt rammet det siste døgnet, verken i Troms eller Nordland, melder Fiskeridirektoratet. Målinger viser imidlertid høye konsentrasjoner av alger i begge fylkene, og direktoratet opprettholder derfor høy beredskap.