Advarer Ap: – Sp vil stå hardt på kravene om oljefritt Lofoten

Ap vil ha konsekvensutrede Lofoten for olje. Et fremadstormende Sp vil ikke gjøre livet enkelt for Ap i eventuelle regjeringsforhandlinger fra høsten, advarer Sp-profil Sandra Borch.

Sandra Borch

VARSLER TØFFE TAK: Sandra Borch vil ikke gjøre livet lett for Arbeiderpartiet om det blir regjeringsforhandlinger fra og med høsten.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Borch sier at hun er fornøyd med at Arbeiderpartiet (Ap) har begrenset områdene. Området lengst unna Lofoten, det såkalte Nordland VI-feltet åpnes for konsekvensutredning, mens beslutningen utsettes for områdene Nordland VII og Troms II. Borch savner likevel et tydeligere Ap i olje-saken.

Samtidig synker Arbeiderpartiet på meningsmålinger mens Senterpartiet (Sp) stormer fram. Skulle det bli regjeringsforhandlinger mellom de to partiene etter høstens stortingsvalg, får førstnevnte det tøft, tror Borch:

– Får det tøft

– Først må vi ha et valg, og så må vi se hva som blir utfallet av det, om vi kommer i regjeringsforhandlinger eller ikke. Men dette er en viktig sak for Senterpartiet, og jeg tror vi kommer til å stå ganske tøft på våre krav om å ikke konsekvensutrede Lofoten og Vesterålen for oljeaktivitet, sier Borch.

lovese

IMOT OLJE I NORD: Cecilie Myrseth (Ap), her sammen med oljemotstandere.

Foto: Lars Egiol Mogård / NRK

Hun viser til at Senterpartiet har et enstemmig landsmøte mot konsekvensutredning, men svarer vagt på spørsmål om hun tror oljesaken etter Aps landsmøtevedtak kan styrke Sp ytterligere overfor Ap:

– Senterpartiet er opptatt av å ha en tydelig politikk. Vi er opptatt av å si ja eller nei i saker som er viktig for folk, og dette er ett av områdene vi har sagt klart nei til. Jeg tror og håper folk der ute ser Senterpartiet sin tydelige politikk, slik at vi blir større ved neste stortingsvalg.

Troms Ap: – Til å leve med

Arbeiderpartiet i Troms er motstandere av konsekvensutredning. Leder av Troms Ap Cecilie Myrseth mener likevel partiet nå beveger seg et steg i riktig retning i forholde til tidligere landsmøtevedtak som har sagt ja til

Ingrid Skjoldvær

SEIERSSIKKER: Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom

Foto: Maria Birkeland Olerud / Natur og Ungdom

– Dette er et steg i retning av den veien Arbeiderpartiet i Troms har ønsket, og det lever vi fint med. Det er et steg mot mer hensyn til fiskeri og klima, sier hun.

I 2013 gikk et flertall på Arbeiderpartiets landsmøte inn for konsekvensutredning av petroleumsvirksomhet for havområdene utenfor hele det såkalte LoVeSE, altså Lofoten, Vesterålen og Senja.

«Elendig vedtak»

Ikke uventet er miljøforkjempere i landet misfornøyd med Aps ønske om konsekvensutredning. Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom, kaller vedtaket «elendig»

– Det kommer dette aldri til å bli landets vedtatte politikk. Uansett hvor Støre snur seg, sier alle samarbeidspartier nei til oljevirksomhet i dette området. Vi kommer til å vinne nok en gang, skriver hun i ei seierssikker pressemelding.