Hopp til innhold

Ap i Troms og Finnmark sier nei til LoVeSe-oljen

Både Troms og Finnmark Arbeiderparti sier nei til å konsekvensutrede oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Nå håper naturvernforbundene at dette gir et tydelig signal, og viser vei nasjonalt.

Byger i Lofoten

Helt siden 1970-tallet har områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja vært omdiskutert som arena for oljeaktivitet.

Foto: Eirin Egghjem / Privat

Før helga var det stor spenning i luften i forkant av Arbeiderpartiets representantskapsmøter i Nord-Norge. I Troms ble politikerne møtt med plakater og sang fra Natur og Ungdom som demonstrerte mot oljevirksomheten.

Både Høyre og Frp har tidligere tonet flagget og sagt ja til å konsekvensutrede oljevirksomhet i de fiskerike områdene.

LoVeSe har splittet Troms arbeiderparti. Ledelsen i LO i fylket er for. Det samme er Harstad og Lenvik Ap, mens lokallagene i Tromsø, Målselv, Balsfjord og Bardu har vært mot.

Fylkespartileder og fylkesrådsleder Cecilie Myrseth, som stemte med flertallet i denne saken, tror ikke dette vil skape problemer for partiet i valgkampen.

– Selv om vi er uenige, så har vi en sterk tradisjon for at når vedtaket er gjort, så står partiet samlet bak flertallet, sier hun.

Myrseth medgir overfor NRK at hun er spent på hva som vil skje på landsmøtet til neste år.

Troms Arbeiderparti stemte nei til konsekvensutredning

Vedtaket ble gjort under representantskapsmøtet i Troms Arbeiderparti, der nærmere 70 delegater fra hele Troms er samlet. Etter at avstemningen var gjort, hadde 37 sagt nei til konsekvensutredning, mens 24 stemte for.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

– Lytter til fiskerne

Også Finnmark Arbeiderparti sa nei til å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja. 24 mot 17 stemte mot. Forslaget kom fra AUF, og AUFs generalsekretær Ragnhild Kaski mener dette er et vedtak for framtiden.

– Dette viser at vi lytter til fiskerne og næringslivet i områdene, og til alle miljøfaglige råd, sier Kaski.

Alle kommunene i Lofoten har sagt nei, men det er ikke ventet at Nordland Ap tar standpunkt før til neste år.

– Dette er et tydelig signal fra de to nordligste lagene i Arbeiderpartiet om at man har nok kunnskap og ikke ønsker konsekvensutredningen av disse områdene. Dette er i tråd i det befolkningen i Nord-Norge mener, sier leder i AUF, Mani Hussaini.

Det er forventet at Ap tar et endelig standpunkt under landsmøtet i april.

– Dette er en historisk dag for Nord-Norge. Vi gleder oss til landsmøte i Ap og håper partiet en gang for alle sier nei, sier Hussaini.

Natur og Ungdom aksjonerte utenfor fylkeshuset i Tromsø

– Vi vil vise at ungdommen har tro på at vi klarer oss uten olje i nord og at vi har store forventninger til dem, sier Therese Hugstmyr Woie, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom.

Foto: Bendik Hugstmyr Woie/Natur og Ungdom

– Sannsynligvis nei

Både Naturvernforbundet og Bellona mener det vil få stor betydning at to store fylkeslag i nord nå sier ja til et oljefritt område.

– Dette viser at det folkeopprøret som er mot å igangsette leteboring i torskens fødestue også er i stort flertall blant Arbeiderpartiets medlemmer i nord. Det er på tide Jonas Gahr Støre lytter, sier leder i Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg til NRK.

– AUF har gjort en kjempejobb, miljøbevegelsen har gjort en kjempejobb. Dette flytter tyngdepunktet i norsk politikk. Nå blir det mest sannsynlig flertall mot konsekvensutredning på Aps landsmøte til våren, sier Bellonas Frederic Hauge til NTB.