Johan gir aldri opp håpet om å finne Kaisa

Selv om politiet nå har avsluttet søket etter Kaisa Beddari i Pasvikdalen, vil Johan Beddari aldri gi opp å lete etter sitt savnede søskenbarn.

Johan Beddari

Johan Beddari vil fortsette å lete etter sitt søskenbarn, Kaisa Beddari.

Foto: Anita Føleide / NRK

Kaisa Beddari

85 år gamle Kaisa Beddari var rundt 180 cm høy, og var kledd i hvit jakke og blå bukse sist noen så henne.

Foto: Privat

– Kaisa ble sist sett på venstre side av veien der, lent opp mot den aspen, sier Johan Beddari og peker ned bak seg langs veien til Skrøytnes i Pasvikdalen.

Han er søskenbarn til 85 år gamle savnede Kaisa Beddari. Hun ble sist sett i september i fjor, da hun skulle ut å plukke bær i nærheten av sitt hjem. Siden har ingen sett henne.

Politiet og mange frivillige har til sammen leita systematisk i området rundt hennes hjem i tre uker, først under leteaksjon da hun forsvant i fjor og nå igjen i år da snøen forsvant.

Den siste tiden har politiet, i samarbeid med Kripos og Garnisonen i Sør-Varanger gjort et siste forsøk på å finne 85-åringen, uten hell.

Nå setter politiet strek for å søke etter henne i området, men Johan og innbyggerne i Pasvik vil fortsette letinga.

– Jeg vil aldri gi opp å lete etter Kaisa, sier Johan.

Gikk mye på bærtur

Johan Beddari er usikker på om hun var på tur hjem, eller om hun skulle ut på bærtur da hun sist ble sett langs veien tirsdag 3. september i fjor.

– Mest sannsynlig var hun på vei ut igjen, hun hadde allerede vært en tur ute på dagen for sist hun ble sett var jo i ett-tiden på dagen, forteller Johan.

Han forteller at hun likte å gå på bærtur i nærområdet, til tross for at hun var dårlig til beins og den siste tiden hadde startet å bruke rullator på turene sine.

– Det er jo vår levemåte her oppe, til oss gamle. Vi fisker litt, plukker bær, har egen potet, men for Kaisa var bærplukking det store. Spesielt multebær, forteller Johan og viser til noen av bærområdene i nabolaget.

De to hadde et spesielt forhold, i tillegg til å være nær i slekt.

– Hele livet fra jeg var liten guttunge har vi vært gode venner, hele tiden. Vi har stor slekt, men vi hadde et spesielt godt forhold, sier Johan.

Avslutter søket

Politiet avsluttet sitt organiserte søk etter Beddari søndag forrige uke, men stabssjef ved Kirkenes politistasjon, Lars Blix Olsen sier de ikke har gitt opp saken.

– Vi har nå gjennomført en planlagt aksjon hvor vi har gjennomført et systematisk og grundig søk gjennom det området som vi anser for å være aktuelt.

Stabssjef Lars Blix Olsen

Politiet vil nå etterforske videre selv om søket i området er avsluttet, sier stabssjef ved Kirkenes politistasjon, Lars Blix Olsen.

Foto: Anita Føleide / NRK

Allikevel vil ikke det si at politiet gir opp å finne den 85 år gamle kvinnen. De vil fortsette etterforskning av saken etter de spor og teorier som står igjen.

– Vi skal ha en oppsummering neste uke og grundig evaluere det man har gjort. Da vil vi oppsummere, kanskje kan det gjenstå enkelte ting og plasser vi vil se på en gang til. Men søket i sin organiserte form ble avsluttet søndag, sier Blix Olsen.

Stor leteaksjon

Under leteaksjonen i fjor var om lag 100 personer involvert, både fra Sivilforsvaret, Forsvaret, Politiet, Røde Kors, Norske Redningshunder, Svanvik Folkehøgskole og andre frivillige. I tillegg søkte et Sea King-helikopter i en del myrområder.

Terrenget var da veldig vanskelig, med mye kratt og tett skog.

Da man gikk over til at den 85 år gamle kvinnen må ha vært omkommet, ble omfanget på søket mindre fram til snøen la seg.

I mai i år gikk politiet i gang igjen med organiserte søk når snøen var smeltet, og før vegetasjonen igjen vokste. Men heller ikke denne gang var det spor etter Kaisa Beddari.

– I denne omgangen har vi hatt likhunder fra Kripos, vi har brukt drone for å ta bilder og få oversikt fra lufta, det har gått frivillig letemannskap i området og vi har brukt båt i vannområdene, opplyser stabssjef Lars Blix Olsen.

Saken er nå et mysterium for de fleste som har vært involvert.

Takker de som har stilt opp

Leitinga etter Kaisa har skapt stort engasjement både i Pasvikdalen og i Sør-Varanger. Mange frivillige har meldt seg til å lete.

På det meste har til sammen over hundre personer deltatt i det organiserte søket.

Søskenbarn Johan Beddari berømmer den store innsatsen.

– Jeg må si at jeg er imponert over den innsatsen til alle som har vært med, både politi, Sivilforsvaret, alle frivillige. Det er jo en utrolig arbeidsmengde som er lagt ned. Men til slutt må man bare si at nok er nok, det er naturlig at man nå avslutter, forteller Johan Beddari.

Stabssjefen ved Kirkenes politistasjon ønsker også å berømme alle involverte.

– Både familie, pårørende og befolkning for øvrig fra både Pasvikdalen og Sør-Varanger vil jeg berømme de for en fantastisk innsats i forhold til å stille opp og delta i et organisert søkearbeid, sier Lars Blix Olsen.

Saken fortsetter under bildet.

Skrøytnes

Her ble Kaisa sist sett, da hun skal ha lent seg mot et tre med bærspannet i hånda.

Foto: Anita Føleide / NRK

Ulike teorier

Under leitinga etter Kaisa Beddari har man ikke funnet hverken bærspannet hun hadde med seg, eller en stokk hun brukte som støtte da hun gikk i skogen og på myrene.

Dette har ført til at tankene har begynt å spinne, og man lurer på hvor man ikke finner den 85 år gamle kvinnen. På grunn av helsetilstanden kunne hun heller ikke ha gått så langt.

– Det er jo veldig rart at man ikke finner hverken bærspann eller stokk, sier søskenbarn Johan Beddari.

Han har begynt å lure på at det kan ha skjedd noe annet. Mange tanker har

Man har det hele tiden i tankene at hun kan være her i skogen et sted. Jeg gir ikke opp.

Johan Sanfred Beddari

kommet forbi når han har leita. Både om hun har blitt påkjørt eller ført bort. Men dette har man ikke funnet bevis på langs veien.

– Det kan jo være at noen har stoppet og forbarmet seg over det gamle mennesket som sto lent mot treet og tatt henne med i bilen. Det er en tanke jeg har, sier Johan.

– Kanskje hun har hatt et illebefinnende og vært omtåket og fortalt at hun skulle en helt annen vei, kanskje hun er i live en eller annen plass.

Politiet i Øst-Finnmark utelukker heller ingen teorier videre i etterforskninga.

– Det er klart at når man har gjort et så gjennomførende søk så vil det komme spørsmål om hvorfor hun ikke blir funnet. Det er en av grunnene til at etterforskersporet, både det taktiske og det tekniske, vil fortsette, sier Blix Olsen.

– Vi er åpen for alle teorier. Vi utelukker ingenting. For oss så vil det si at vi etterforsker saken i full bredde, sier stabssjef ved Kirkenes politistasjon, Lars Blix Olsen.

Fortsetter å lete på egen hånd

Johan Beddari er godt kjent i Pasvik og er vant til å ferdes i skogen etter å ha vært reingjeter i flere år før han ble pensjonist.

Han har gått flere runder i skogen rundt søskenbarnet sitt hjem det siste året. I vinter har han fulgt dyrespor og gravd i snøen der han har sett spor.

Hver dag siden Kaisa Beddari forsvant, har slektninger leita etter henne.
Neste uke skal spesialtrente hunder settes inn i søket etter den 85 år gamle kvinnen som forsvant for over en måned siden.
Beddari ble borte da hun plukket bær i nærheten av huset sitt i Pasvikdalen.

Johan Beddari har aldri gitt opp å lete etter sitt søskenbarn, Kaisa Beddari. Han vil ennå fortsette.

De siste ukene har han ikke maktet å lete da han også har begynt å kjenne at beina ikke er like sterke som før. Men så snart han blir bedre skal han ut å lete igjen.

– Jeg skal gå i noen myrområder rundt her noen omganger til, sier han.

For han har alltid Kaisa i tankene når han går småturer rundt på Skrøytnes.

– Det er klart at jeg har det alltid i tankene, og tenker på områder man burde se etter noen ganger til utover sommeren, forteller Johan.

For å leve i uvitenhet for hva som har skjedd med familiemedlemmet har hele familien kjent på.

– Dette er en stor påkjenning for familien. Alle håper at man en dag skal få en begravelse og det som hører med, sier Johan Beddari.

Laster kart, vennligst vent...

Det er i Pasvikdalen i Sør-Varanger kommune den 85 år gamle Kaisa Beddari forsvant september i fjor.