Hopp til innhold

– Viktig for Nato å være tilstede i nord

Natos mineryddertokt langs kysten av Nord-Norge skal ikke bare finne gamle ekslosiver. – Det er like viktig for oss å vise solidaritet og samhold i Nato også i nord, sier den estiske styrkesjefen Johan-Elias Seljamaa.

Minerydding

Minerydding i Nord-Norge med NATOs stående minerydderstyrke.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Et flere uker langt minerydder-tokt pågår nå langs kysten av Finnmark og Troms. Et av målene er å søke etter så mange som mulig av de antatt 7000 eksplosiver fra andre verdenskrig som kan befinne seg på havbunnen i dette området.

KNM Måløy

Den norske minesveiperen KNM Måløy er et av fartøyene i Natos stående minerydderstyrke.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

NRK var med da den norske minesveiperen under ledelse av skipssjef Kurt Haukeberg nærmet seg et vrak på 60 meters dyp like utafor Hammerfest.

– Vi bruker både sonar og miniubåt for å sjekke ut hva det er vi finner. I visse tilfeller må vi også ned med dykkere for å være sikre, forteller han mens kameraet fra miniubåten som har nådd bunnen viser en uklar gjenstand.

– Dette kan være en synkemine, forteller han.

Men Haukeberg legger til at det trolig vil være en flere dager lang operasjon bare å sjekke ut ett eneste vrak.

Kurt Haukeberg

Skipssjef Kurt Haukeberg ombord i minesveiperen KNM Måløy

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Og finner vi eksplosiver er det en egen prosedyre som både omfatter ledelsen for denne operasjonen og sivile myndigheter før vi eventuelt kan sprenge. Og da må det naturligvis skje i sikker avstand fra både eventuelle vrak, annen infrastruktur og opprettsanlegg, forklarer han.

Demonstrerer Nato-solidaritet

Johan-Elias Seljamaa

Johan-Elias Seljamaa er sjef for den stående minerydderstyrken til Nato som gjennomføre en operasjon i nordområdene.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

I tillegg til den norske minesveiperen KNM Måløy deltar også flere skip fra de baltiske stater sammen med et tysk forsyningsfartøy. Fra det skipet leder den estiske styrkesjefen Johan-Elias Seljamaa hele operasjonen.

Og for han som har kommandoen handler operasjonen i nord om mer enn å se om de finner gamle granater på havbunnen.

– Dette er en god anledning til å demonstrere både samhold og solidaritet i mellom de forskjellige Nato-landene. Dette er vaktisk en perfekt presentasjon av Nato, sier han.

Denne stående minerydderstyrken er en av Natos fire stående marine styrker, og oppdraget i nord er å kartlegge og eventuelt ødelegge eksplosiver fra krigen.

– Dette er en viktig operasjon, også fordi vi viser tilstedeværelse i Natos operasjonsområde. Å operere i hele Natos operasjonsområde er viktig også for å trene i ulike farvann og under andre forhold enn hva vi ellers gjør. For mannskapet er dette god trening og svært forskjellig fra å operere i Nordsjøen, sier Seljamaa.

Han legger til at operasjonen også trygger farvannene og gir noe tilbake til sivilsamfunnet gjennom å fjerne potensielt farlige eksplosiver.

Mulig synkemine

En mulig synkemine er lokalisert ved et vrak utenfor Hammerfest.

Foto: Forsvaret