Hopp til innhold

– Viktig å minnes de vi mistet

De siste fem årene har Brage Sollund, som overlevde Utøya, brukt tiden på å lære seg å leve. I dag møter han andre overlevende, etterlatte og pårørende i Bardu.

Brage Sollund

– For meg har det vært viktig å gå videre, men samtidig må vi huske på dem som fortsatt har det tungt, sier Brage Sollund.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

I dag er det fem år siden terroren rammet Norge i regjeringskvartalet og på Utøya. 77 mennesker mistet livet i terroranslaget 22. juli 2011. Syv av dem var fra Troms, Finnmark og Svalbard. Over 50 ungdommer fra regionen overlevde.

For Brage Sollund, som var på Utøya, er dette en dag preget av alvor.

– Det vil det alltid være, men det er også en dag hvor samhold står sterkt. Jeg har funnet en måte å håndtere denne dagen på og jeg har lært meg å leve med det. For meg har det vært viktig å gå videre, men samtidig må vi huske på dem som fortsatt har det tungt. Da må vi stille opp for dem.

Kamp mot ekstremisme

Statsminister Erna Solberg mener at Norge ikke har vært flinke nok til å ta kampen mot ekstremisme, selv om man har klart å verne om demokratiet.

– Det gikk litt ut av synshorisonten en stund etterpå. Og vi har sett mer ekstreme holdninger i forbindelse med migrasjonsbølgen og terror i andre land. I så måte har vi vært litt naive, sier statsministeren til NTB.

Vi må aldri glemme det høyreekstremistiske hatet, fordi det finnes fortsatt. Ingen debatter vinnes for alltid og vi må ta den på ny og på ny. Vi har fortsatt en vei å gå.

Brage Sollund

Møtes i Bardu

Det arrangeres nasjonale markeringer over hele landet i dag i regi av Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene og AUF, også på Utøya. Flere kommuner har også varslet egne lokale markeringer.

I Troms skjer hovedmarkeringen i Bardu, som ble hardt rammet.

– Det er viktig å minnes de vi mistet. Det er både sårt og vondt å tenke på dem som ble tatt fra oss 22. juli; de som aldri fikk studere, få seg jobb eller familie. Vi som møtes i dag kjenner hverandre godt, og det skal bli fint å møtes for å minnes, men også for å snakke om helt vanlige ting, sier Sollund.

Det blir også minnemarkeringer i Salangen og på Svalbard.

Mange etterlatte sliter

Ifølge tall fra Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli er 63 prosent av de etterlatte mødrene fortsatt helt eller delvis uten jobb, melder nyhetsbyrået NTB.

– Mye av grunnen til det er dårlig tilgang på krisepsykologer, sier leder Lisbeth Kristine Røyneland, i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli.

I 2014 ble det slutt på at kommunene fikk tildelt øremerkede tilskudd til oppfølgingstiltak etter 22. juli. De kan likevel søke om tilskudd til for eksempel rekruttering av psykologer.

I juni sendte Helse- og omsorgsdepartementet et forslag på høring om endringer i helse- og omsorgstjenesteloven. Blant forslagene er at kommunene skal ha psykologkompetanse fra 2020, noe som støttegruppen håper blir vedtatt.

Terroren og dagene etterpå oppsummert med de viktigste bildene fra juli 2011.