Hopp til innhold

Mener oppfølginga etter 22. juli ikke har vært god nok: – Mange kommuner har vært tilbakelente

Oppfølginga ute i kommunene etter terrorangrepene for nøyaktig fem år siden har ikke vært god nok, mener Dag André Anderssen, som er nestleder i Den nasjonale støttegruppa etter 22. juli.

Dag André Anderssen, nestleder

Dag André Anderssen mener erfaringa etter terrorangrepene for fem år sia må brukes til å tenke nytt.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

77 mennesker mistet livet, og enda flere ble skadet i angrepene 22. juli 2011. Seks av de drepte var fra Nordland.

Ikke alle har fått den hjelpa de burde ha fått i ettertid, mener Anderssen.

– Mange kommuner kunne gjort jobben sin bedre. De har vært tilbakelente, og sagt at vi har et tilbud hvis folk har behov for det, men uten å ta direkte kontakt.

– Noen kommuner har ikke fulgt opp godt nok

Nestleder Dag André Anderssen

Dag André Anderssen var selv på Utøya for fem år siden.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Anderssen var en av dem som reddet seg ved å svømme fra Utøya da terroren rammet for nøyaktig fem år siden. Fra hans ståsted i støttegruppa mener Anderssen at noen kommuner har gjort jobben bedre enn andre i ettertid.

– I de kommunene der oppfølginga har vært bra, som Tromsø og Bergen, klarer folk seg mye bedre. Der er det mange færre som sliter enn ellers.

– Jeg synes de kommunene som fortsatt ikke har gjort så veldig mye, burde kjenne sin besøkelsestid og ta en ny runde nå.

– Bør bruke erfaringene til å tenke nytt

Fungerende helsedirektør Karin Straume sier helsevesenet må stille opp for dem som trenge det også i fortsettelsen.

– En av de viktigste tingene vi har lært i løpet av disse fem årene, er at det er veldig store individuelle forskjeller. For oss er det viktig at alle får den oppfølgingen de trenger, så lenge de trenger den. Vi setter ingen absolutte grenser på det.

Dag André Anderssen i støttegruppa mener erfaringa etter terrorangrepene for fem år siden må brukes til å tenke nytt. Han etterlyser en regional eller fylkeskommunal enhet som bedre kan følge opp folk etter slike dramatiske hendelser.

– Når systemet ikke fungerer, så kan man ikke fortsette å prøve å få det til å fungere. Da må man prøve noe nytt. Forslaget vårt er å få på plass en enhet som er dedikert til det, med profesjonelle folk.

Vil studere rapporten

Etter sommerferien offentliggjøres en rapport om oppfølginga etter 22. juli. Da vil det bli vurdert om noe kan gjøres bedre, sier fungerende helsedirektør Karin Straume.

– Vi har bare fått tilgang på noen hovedpunkter. Så vi må studere den evalueringen nærmere for å se om det er behov for andre ordninger enn de vi har i dag.