Hopp til innhold

Vålnes-saken: – Vi nærmer oss en avslutning

Politiet tror fortsatt at den savnede Per Vålnes er drept og gravd ned en plass i Troms.

Per Vålnes montasje
Foto: NRK

Både det taktiske arbeidet og avhørene i drapsetterforskningen nærmer seg nå slutten.

I over ett år satt tre personer varetektsfengslet. Vålnes' samboer (41), hennes nye kjæreste (40) og en mann som er felles bekjent av dem (42) – er fremdeles siktet i saken.

Fikk saken i retur fra Riksadvokaten

50-årige Per Vålnes forsvant etter sin egen fødselsdagsfeiring for over to år siden, og politiet er sikre på at det er en drapssak.

Per Vålnes fra Balsfjord i Troms ble meldt savnet før jul i 2011, noen uker etter at han sist ble sett i sin egen 50-årsdag. Politiet i Troms savner både et lik, et åsted og en tilståelse.

Riksadvokaten mottok i oktober i fjor saken fra statsadvokaten i Troms, men sendte den tilbake med beskjed om at ytterligere etterforskning måtte gjøres før en eventuell tiltale kunne tas ut.

Når politiet i Troms er ferdig med de oppgavene de fikk pålagt i etterforskningen fra Riksadvokaten, skal de deretter gi en påtalemessig innstilling til statsadvokaten, som deretter må foreta sin innstilling.

Georadar

Politiet boret flere hull i gulvet på Vollan Gjestestue. Georadar ble også brukt for å se etter tegn i betongen.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

– Vært avhør

Nå mener politiet at de er på god vei med denne etterforskningen.

– Det har vært både taktisk etterforskning og avhør, sier politiadvokat Morten Hermansen til NRK.

Politiadvokaten i Troms er svært ordknapp, men sier de er i en avsluttende fase i etterforskningen. Deretter blir det opp til Riksadvokaten hvorvidt det blir tatt ut tiltale mot de tre som er siktet for drap på Per Vålnes.

Regionlensmann Andreas Nilsen har tidligere ledet etterforskningen, og sier at politietterforskningen nærmer seg slutten. Han sier også at ingen i politiet vil kommentere saken på nåværende tidspunkt.

– Vi har fått noen oppgaver fra Riksadvokaten og de jobber vi med nå. Det mangler noen konklusjoner i saken. Ut over det har vi en enighet om at vi ikke kommenterer saken, sier Nilsen.

I oktober 2013 søkte politiet med georadar på Vollan gjestestue der to av de som er siktet for drapet jobbet. I tiden da Per Vålnes forsvant ble det gjort utbygging på gjestestua. Derfor har politiet gjort søk der. Heller ikke ved dette søket ble Per Vålnes funnet.

Politiet har også forsøkt rettslige avhør av de tre som er siktet i saken, heller ikke dette førte frem nye opplysninger.

Etter det NRK erfarer jobber politiet ut fra teorien om at Per Vålnes er drept og gravd ned et sted i Troms.

Politiet vil ikke kommentere om det eventuelt skal gjøres nye søk etter Vålnes.