Hopp til innhold

Politiet sendte falsk SMS til Vålnes-siktede

Politiet i Troms forsøkte å sette fast to av de siktede i Vålnes-saken ved hjelp av en falsk SMS fra den tredje siktedes mobil.

Per Vålnes montasje
Foto: NRK

Advokat Christian Wiig
Foto: Erik Waage / NRK

Det var etter at den tidligere samboeren til Per Vålnes var blitt arrestert og siktet for drapet på 50-åringen, at politiet brukte hennes mobil til å sende en SMS, skriver VG Nett.

– Hovedinnholdet i SMS-en var at hun var blitt pågrepet for drap. Hun stilte spørsmål om politiet kunne ha funnet noe, samt en beskjed om at min klient måtte ringe hennes nye kjæreste. Politiet hadde lagt inn skrivefeil i meldingen for at den skulle virke troverdig, sier advokat Christian Wiig.

Han forsvarer en av de tiltalte, en mann i 40-årene som er venn med Vålnes' tidligere kjæreste og hennes nye samboer.

Savnet etter 50-årsdag

Per Vålnes ble meldt savnet før jul i 2011, noen uker etter at han sist ble sett i sin egen 50-årsdag.

Det var etter arresten av den tidligere samboeren i oktober 2012 at politiet brukte såkalt bevisprovokasjon ved å sende den falske SMS-en.

Politiet avlyttet telefonen til de tre mistenkte i saken, men ifølge Wiig kom det ikke fram noe der som styrket mistanken mot dem.

SMS brukt i retten

Likevel ble de to pågrepet neste dag. Alle tre ble siktet for drap eller medvirkning til drap. Tirsdag denne uka ble de tre løslatt etter 13 måneder i varetekt, men siktelsen mot dem opprettholdes.

Først ett år etter at SMSen ble sendt fikk de siktedes forsvarere vite at den var falsk. Wiig reagerer sterkt på dette, og også på at politiet ikke fortalte at denne SMSen var en bevisprovokasjon da de brukte den som grunnlag for å forlenge varetekten av de tre siktede i høst, skriver VG.

– Det er snakk om en forglemmelse som er oppklart og aldri har vært et tema bortsett fra at retten fanget opp tekstmeldingen. Christian Wiig får mene hva han vil, men politiet har forholdt seg til straffeprosessloven hele veien. Etterforskningen har vært omfattende og svært ryddig og ikke benyttet seg av ulovlige midler, sier politiadvokat Morten Hermansen til VG, som forklaring på at de ikke fortalte at SMSen var falsk.

Riksadvokaten sendte i begynnelsen av desember Vålnes-etterforskningen tilbake til politiet i Troms. Saken ble sendt til riksadvokaten for påtale, men fra Oslo var beskjeden at det måtte gjøres flere etterforskningsskritt før det eventuelt kan tas ut tiltale.

At saken bel sendt tilbake gjør at tidsrammen for etterforskningen nå er usikker. Dette var en av årsakene til at de tre siktede ble løslatt.

Morten Hermansen om løslatelsen

Flere nyheter fra Troms og Finnmark