Ikke tilfreds med etterforskningen i Vålnes-saken

Riksadvokaten har sendt Vålnes-saken tilbake til politiet for videre etterforskning.

Balsfjord
Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Riksadvokaten fikk i slutten av oktober det omfattende etterforskningsmaterialet i Vålnes-saken til vurdering.

Riksadvokaten skulle avgjøre om det skulle reise tiltale i saken, men har nå valgt å be politiet gjennomføre mer etterforskning.

– Vi var i et møte med etterforskningsledelsen og riksadvokaten forrige mandag, hvor vi presenterte den informasjonen politiet har i saken. Riksadvokaten ba oss se på noen få etterforskningsskritt før vi returnerer saken til dem, sier førstestatsadvokat i Troms og Finnmark, Lars Fause til NRK.

– Hva er det dere skal se på?

– Det ønsker vi ikke å uttale oss om. Det er noen få spørsmål riksadvokaten ønsker å få avklart før han kan ta stilling til om det skal reises tiltale.

Mangler viktige elementer

Det var i desember i 2011 at Per Vålnes, bosatt i Balsfjord, ble meldt savnet kort tid etter sin egen 50-årsdag.

Tre personer har siden før jul i fjor sittet varetekstfengslet, siktet for drapet. To av dem er Vålnes' tidligere samboer og hennes nye kjæreste.

Etterforskningen i saken ble avsluttet i oktober, og det samlede etterforskningsmaterialet sendt til riksadvokaten.

Politiet mangler et lik, et sikkert åsted og eventuelle tilståelser i saken. De siktede har også nektet å avgi forklaring.

– Hva sier det om etterforskningen når riksadvokaten ber dere jobbe mer med den før han kan ta en avgjørelse?

– Vi har snudd på de steinene vi har klart å snu på. Vi vet at det ligger flere steiner der, men de har vi ikke fått tak i, blant annet fordi de siktede ikke ønsker å la seg avhøre, sier Lars Fause.

– Komplisert sak

– Det er en komplisert og krevende sak. Vi må forsikre oss om at vi har all informasjon og at vi har en felles forståelse om denne informasjonen, sa riksadvokat Tor-Aksel Busch til NRK da han fikk saken i oktober.

Lars Fause ønsker ikke å spekulere i hvilke konsekvenser en videre etterforskning kan få for utfallet i saken.

– Vi må ha respekt for at det er riksadvokaten som skal ta en avgjørelse i saken, så vi får bare vente og se.

– Forventet utvikling

Regionlensmann Andreas Nilsen i Målselv forteller til NRK at det ikke var overraskende at de nå har fått saken tilbake for videre etterforskning.

– Det er heller ikke noe tilbakeslag. Allerede mens saken var til behandling hos påtalemyndighetene så vi at det var noen elementer i saken vi må se på videre. Dermed var det både en forventet og en ønsket utvikling at vi fikk saken tilbake, sier Nilsen.

Heller ikke han ønsker å gå inn på hvilke etterforskningsspor politiet nås kal se nærmere på.