Hopp til innhold

– Vi må begynne å snakke opp Nord-Norge

Fiskeriminister Per Sandberg er på sitt første bedriftsbesøk i Finnmark, og benytter anledningen til å fyre løs mot Senterpartiet – som han mener snakker ned den private fiskeren og Nord-Norge.

Per Sandberg på besøk hos Norway Seafood i Båtsfjord

Per Sandberg får omvisning hos Norway Seafood i Båtsfjord onsdag. Fiskeriministeren er glad for at bedriften nå tar grep for å tilpasse seg stadig mer konkurranse.

Foto: Eirik Hind Sveen

– Jeg er grunnleggende optimistisk, og Senterpartiet og alle de andre partiene, næringsutøverne må i fellesskap snakke opp Nord-Norge i mye større grad. Nå snakker man ned Nord-Norge. Nord-Norge er i en glitrende utvikling, og alle pilene peker oppover. Da må man se på mulighetene istedenfor umulighetene. Det er målet mitt som fiskeriminister, sier Sandberg til NRK.

Besøkte «fiskerihovedstaden»

Hans første besøk til Finnmark som fiskeriminister gikk onsdag til Norway Seafoods anlegg i Båtsfjord.

Båtsfjord

Båtsfjord er et levende fiskevær i Finnmark og sysselsetter flere hundre innen fiskeindustrien.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Her fikk Sandberg informasjon om bruket og konsernets planer for fiskeriutvikling i bygda ytterst på finnmarkskysten – som ikonisk nok kaller seg selv for «fiskerihovedstaden».

Båtsfjord er et av fiskeværene i Finnmark der fiskeindustrien har klart å omstille seg til moderne drift, og i dag sysselsetter flere hundre mennesker.

– Dette handler om å sikre arbeidsplasser, og ved å sikre lønnsomhet i bedriften opprettholder man bosettingen. Etter dagens besøk er jeg enda mer optimistisk på vegne av hele næringen, enn det jeg har vært den første tiden som fiskeriminister, sier Sandberg.

Frykter mer privatisering

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum er bekymret for flere aspekter med regjeringens fiskeripolitikk, og frykter for mer privatisering av fiskeriene.

Dette fnyser Sandberg av.

– Det er morsomt at Senterpartiet er imot privatisering. Vi har 11.000 fiskere i Norge, samtlige av de er selvstendig næringsdrivende. De forvalter vår felles ressurs som er fisk og hav. Det å snakke ned private som skaper verdier som det fiskeren gjør, synes jeg ikke er greit, sier Sandberg.

Vedum varsler nå at Senterpartiet vil gå gjennom regjeringens fiskeripolitikk sak for sak. Partiet vil løfte fram en debatt om hvordan fiskeriene skal være i framtiden.

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum, Senterparti-leder.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Fisk er en evigvarende ressurs som vi har levd av i generasjoner og som vi skal leve av i generasjoner. Nå er det en blind tro på at det er lurt at noen få aktører skal styre og få mer av inntektene. Vi må gjøres kloke valg nå som også står seg om 30 til 50 år, sier Vedum, som sier Senterpartiet vil åpne for mer lokalt eierskap til fisken.

– Vi vil skape verdier der fisken faktisk er. Da kan det ikke være slik at noen skal få evigvarende kvoter som ikke gjør lokale verdier, sier Vedum.

– Bør gå i seg selv

Sandberg mener Senterpartiet bør gå i seg selv før man kritiserer dagens regjering.

– Nå har Senterpartiet gjennom mange sammenhenger sittet i regjering. Og hver gang Senterpartiet sitter i regjering, har vi sett en størst mulig fraflytting. Så jeg tror Senterpartiet kan gå litt i seg selv og se hvorvidt deres politikk faktisk har oppnådd målet med bosetting, sysselsetting, lønnsomhet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark