– Trumps valgseier har ingen betydning for oss

Statsviter og valgforsker Marcus Buck mener at vi ikke må overdrive betydningen av at Donald Trump er USAs nye president.

Marcus Buck

Valgforsker Marcus Buck er overrasket over at Donald Trump vant i alle de viktige vippestatene. Men han tror ikke at den nye presidenten vil påvirke Norges forhold til USA.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Dette har ingen betydning i det hele tatt for oss her i nord. For det første er Trump et ubeskrevet blad i utenrikspolitikk, Norge vet han knapt hvor ligger og vi tilhører et rolig hjørne av verden. Det er nok heller relasjonene til Mexico og Kina som kan komme under press, sier Buck til NRK.

Han er leder ved institutt for sosiologi, statsvitenskap og samfunnsplanlegging ved UiT – Norges arktiske universitet.

Statsviteren mener at Norges forhold til USA ligger fast helt uavhengig av hvilken administrasjon man har i USA.

– Norge er ikke viktig

Mange er spente på forholdet til Russland med en ny president i USA. Marcus Buck mener at Donald Trump ikke vil bety et dårligere forhold til Norges naboland.

Donald Trump.

Da Donald Trump holdt sin seierstale inviterte han til bredt samarbeid. Det er blant andre statsminister Erna Solberg glad for å høre.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

– Hillary Clinton har vært ganske hard når det gjelder kritikk av Putin, mens Donald Trump er mye mildere i sin omgangstone. Hvis, om noe, vil det være positivt for folk som bor her nord.

Buck er klar på at vi her hjemme ikke må overdrive betydningen av det amerikanske presidentvalget.

– Norge er ikke viktig for amerikansk utenrikspolitikk.

– Valgkampene i Norge vil gradvis bli skitnere

Trumps valgseier har overrasket mange da de aller fleste meningsmålingene viste at Clinton kom til å vinne.

Marcus Buck er ikke overrasket over at Trump kunne vinne totalt sett, men han er overrasket over måten det skjedde på og at han vant alle de viktige vippestatene.

Han tror meningsmålingsinstituttene har feilberegnet selve valgdeltakelsen.

– De har nok trodd at litt flere svarte og litt flere latinamerikanere ville mobilisere for Clinton, og de har feilberegnet den høye deltakelsen for Trump når det gjelder hvite menn.

Valgkampen i USA har blitt kalt den skitneste valgkampen gjennom tidene, der beskyldninger og stygge karakteristikker har blitt slengt fra begge kandidatene. Buck tror vi etter hvert vil se mer til dette også her i Norge.

– Når vi ser slike ting, spør vi oss; er dette et typisk amerikansk trekk eller er det et moderne trekk i den forstand at USA ligger lengst fremme? Erfaringen så langt viser langt at dette er det siste alternativet. At vi sakte, men sikkert kan forvente at valgkampene også her på berget gradvis blir skitnere. Selv om det er en helt annen verden.