Hopp til innhold

– Skal fartøyene legge igjen fisk på kaia til det råtner?

I går aksjonerte vardøværinger mot Per Sandbergs forslag om å skrote leveringsplikten. Fortsatt står regjeringa på sitt, og mener den nye ordningen vil komme kysten til gode.

Ronny Berg

Statssekretær i fiskeridepartementet Ronny Berg mener dagens pliktsystem ikke fungerer. Han mener også at det er naturlig at noen plasser langs kysten risikerer å legge ned.

Foto: Gyda Katrine Hesla / NRK

På én dags varsel samlet flere vardøværinger seg til aksjonsmøte i går. Nå er håpet at dette kan være starten på en aksjon langs kysten

– Vi finnmarkinger er direkte, men når jeg ser unger med plakater med «arme hestkuka», så synes jeg det er rart, sier statssekretær i fiskeridepartementet Ronny Berg (Frp).

Kystaksjonen Vardø 2017

Innbyggere i Vardø samlet seg for å markere motstand mot regjeringas forslag om å skrote pliktsystemet.

Foto: Vigdis Eriksen Lund

Mener kysten vil tjene på det

Per Sandbergs statssekretær har fått med seg aksjonen. Han tolker opprøret som at folk ikke ønsker endring, og understreker at han mener ordningen de selv har foreslått vil være til det beste for kysten.

Ja, hvordan da?

– I dag kjøpes 10 prosent av tilbudsplikten, som tilsvarer 6000 tonn. I regjeringens forslag vil det bli 20 prosent, altså 8500 tonn, som fordeles til kystflåten. Det blir 5000 kilo per fartøy, sier han.

Kystaksjonen 2017 - Vardø

Store og små hold i går opp plakater med påskrifter som "Per du lyver" og "Fesken e vårs".

Foto: Vigdis Eriksen Lund

– Men flere kystsamfunn kan forsvinne, det sier dere også selv?

– Kystflåten er sterk i Norge, men man vil uansett risikere at noen plasser legges ned og noen andre oppstår. Det skjer hele tiden endringer i samfunnet, sier Frp-eren.

– Er du redd dette opprøret nå skal spre seg langs kysten?

– Det er lov å være uenig i et demokrati, men jeg savner at noen sier hva de ønsker seg. Skal det være slik at man bare skal fortsette med pliktsystemet?

Men kystaksjonen har vel vært ganske klar på at de ønsker at fisken skal leveres til land, men at pliktsystemet over tid har vært manipulert og uthulet?

– Ja, det er jeg ikke uenig i, men det er ikke så enkelt å stramme inn og ha tilbakevirkende kraft i forhold til selskapene. Det har vi vurdert, men det er juridisk vanskelig. Med dagens situasjon så tilbys og kjøpes 10 prosent. Vi vil slite med en reel leveringsplikt, for hva gjør man hvis de ikke vil kjøpe på land? Skal fartøyene legge igjen fisk på kaia til det råtner?

Robert Jensen

Ap-ordfører i Vardø, Robert Jensen, ønsker fisken på land og at kystsamfunnene selv bestemmer hva som skal skje med den.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Manipulert systemet

Ifølge Vardø-ordfører, Robert Jensen (Ap), har Sandberg i det nye forslaget gitt ressursene deres over til «kapitalistene». Jensen ønsker at pliktsystemet bevares, og at det overholdes.

– I dag ringer man til et fiskebruk i Kiberg og hører om de kan hente fisken i Hammerfest, eller man hører med mottaket fredags kveld – slik anleggene ikke kan håndtere tilbudene. På den måten manipulerer man og fiskeridirektoratet sier tilbudsplikten er overholdt, sier ordføreren, og tilføyer:

– Folk vil ha fisken på land, og at vi selv bestemmer hva som skal skje med den.

Ronny Berg på sin side mener at ved å la kystflåten få 20 prosent og trålerne 80 prosent, vil man utnytte ressursen bedre.

– Ingen er uenig i at fisken er fellesskapets ressurser, men noen må høste av den for å skape verdier. Hva skal vi ellers med fisken?

Flere nyheter fra Troms og Finnmark