– Riktig å støtte Store Norske

Natt til fredag ble det avgjort at Stortinget støtter Store Norske på Svalbard med et kriselån på 500 millioner kroner for å redde selskapet.

Store Norske Spitsbergen kullkompani

Staten gir kriselån til Store Norske.

Foto: Idar Nikolaisen

Også Miljøpartiet De Grønne stemte ja til kriselånet. Forutsetningen er å få avklart Store Norskes rolle i en kullfri framtid på Svalbard.

Rasmus Hansson, nasjonal talsmann for MDG

Også Miljøpartiet De Grønne sa ja til kriselån til Store Norske.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Vi stemte for kriselånet til Store Norske fordi vi vil ha en styrt, ryddig avvikling, ikke ukontrollert konkurs med konsekvensene det vil få for ansatte og Svalbard-samfunnet, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson til NRK.

Store Norske sliter tungt økonomisk og måtte i fjor nedbemanne med rundt 100 ansatte på grunn av endring i markedet og fallende kullpriser.

Statlig eierskap

Selskapet hadde søkt om et lån på 450 millioner kroner, men denne summen ble økt til 500 millioner.

– Støtten er nødvendig for å ha forsvarlig drift fremover, men det er ingen garanti for framtida til kullbransjen. Det sa næringsminister Monica Mæland til NRK, før behandlingen i Stortinget.

Det er Staten, ved Nærings- og fiskeridepartementet som eier 99,9 prosent av aksjene i Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS (SNSK). En del av avtalen er at Staten får direkte eierskap til eiendom i Svea og Longyeardalen.