Hopp til innhold

95 har fått sparken i Store Norske

Det er økonomisk krise i det statlige gruveselskapet på Svalbard som har 320 ansatte.

Gruve 7 Svalbard

Cirka en tredjedel av de ansatte i Store Norske mister jobbene sine.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Blant de ansatte er det ulike typer reaksjoner på oppsigelsene, sier personalsjef Aleksander Askeland i Store Norske.

– Reaksjonene varierer, men kan oppsummeres med at folk er «bleke, men fattet». Jeg vil si at vi har mye flotte folk i bedriften. De står på, også dem som har fått den tunge beskjeden om at de må gå, sier personalsjefen til NRK.

Det skal nå gjennomføres møter med hver enkelt av de har fått oppsigelse, der både arbeidsgiver og den ansatte legger fram sine vurderinger av situasjonen.

Alle avdelinger berøres

– Hva har bedriften lagt vekt på når dere har valgt dem som må slutte?

– Vi har tatt direkte utgangspunkt i det som er bedriftens behov, det vil si de aktivitetene vi skal gjennomføre i tida framover. Så har vi bemannet ut ifra ansiennitet og spisskompetanse der vi har behov for det. Nedbemanningen er fordelt over hele organisasjonen. Alle avdelinger berøres, sier personalsjefen.

Og ingen får noen økonomisk sluttpakke når de må slutte.

– Det har vi ingen anledning til i denne omgang. Men vi skal hjelpe dem videre så godt vi kan.

De siste åra har Store Norske gått med gigantiske underskudd. I år blir det opp mot 400 millioner kroner i minus blant annet på grunn av lav kullpris.

Plan for videre drift

På nyåret vil selskapet presentere en plan overfor banker og staten for hva som må til for å redde selskapet. Opplegget går blant annet ut på å stanse drift i den nye gruva i Lunckefjell, og redusere produksjonen i Svea Nord.

Et annet tiltak er en kraftig reduksjon i antall ansatte.

Mange av dem som gå får sparken, bor i boliger i Longyearbyen som eies av Store Norske, sier personalsjef Aleksander Askeland.

– Og vi har sagt at vi skal være fleksible. Vi har sagt at alle får anledning til å beholde boligen sin seks måneder etter at oppsigelsestida er utløpt, sier Askeland.