Hopp til innhold

– Rene cowboy-tilstander i reiselivet

Det er ingen kontroll med hvem som driver med skiturisme i Norge, hevder reiselivsaktører. De forteller om guider som ikke får lov å jobbe i Alpene, men i Norge er det fritt fram for dem.

Topptur Store Kjostind

Lyngsalpene lokker til seg både seriøse og useriøse guider. Bildet fra Store Kjostind har ingenting med saken å gjøre.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / DNT

Ola Einang er president i NORDTIND – Norske Tindevegledere som kvalifiserer høyfjellsførere etter internasjonale standarder.

Fjellføreren forteller om utenlandske guider som kommer til Norge som guider selv om de ikke har gode nok kvalifikasjoner.

Ola Einang

Ola Einang, president i NORDTIND vil ha kvalifiserte turguider i de norske fjellene.

Foto: Privat

– I Norge er det ingen krav om godkjenning eller kvalifisering for å jobbe som guide, sier Einang til NRK.

– Særlig i Nord-Norge er det spesielle værforhold, og ikke alle utenlandske skiturister og guider forstår det. Polare lavtrykk og bygevær kan gi svært store værforskjeller fra et sted til et annet. Vi har prøvd å informere til turfolk i Europa spesielt om værforholdene i den nordligste landsdelen, sier Einang.


– Cowboy-tilstander

Lyngen i Troms er et av områdene som opplever ei stor økning av skiturister. Tirsdag omkom en tysk skiturist i Fastdalstinden. De siste 10 årene har rundt 30 personer mistet livet i skred bare i Troms.

Hans-Olav Eriksen

Hans-Olav Eriksen mener norske myndigheter må kreve at de som driver med reiseliv må være kvalifisert for det.

Foto: Privat

– Det er rene cowboy-tilstander i Norge, der hvem som helst kan drive utendørs turisme, sier Hans-Olav Eriksen.

Han driver reiselivsbedriften Lyngsfjord Adventure, og er med i Arena Lønnsomme Vinteropplevelser, et prosjekt med 30 reiselivsbedrifter i Nord-Norge.

– Vi har prøvd å få norske myndigheter med på ei sertifiseringsordning for å få bukt med useriøse aktører, men har ikke nådd fram, sier han.

Derfor sender Arena Lønnsomme Vinteropplevelser på eget initiativ ut et spørreskjema til de som driver opplevelsesturisme og spør hva de er villige til å betale for å være med på et kontrollsystem om kvalitet og sertifisering av bedriftene. På den måten håper Arena Lønnsomme Vinteropplevelser å luke bort useriøse aktører som driver med turisme.