Hopp til innhold

– Norge tar seg til rette rundt vernesonen

Rederiet, som må betale millioner til den norske stat for ulovlig fiske, godtar ikke forelegget. De viser til at Latvia har gitt rederiet lisens til snøkrabbefiske på norsk sokkel.

Fiskefartøyet Senator ved kai i Kirkenes

Fiskefartøyet Senator ved kai i Kirkenes.

Foto: Kystvakten /

– Fra denne side blir ikke forelegget godtatt. Mannskapet på «Senator» hadde lisens til snøkrabbefiske utstedt av Latvia, sier Hallvard Østgård, som er advokat for rederiet.

Mandag i forrige uke ble båten tatt av Kystvakta etter å ha satt ut 2600 teiner, og nå har Finnmark politidistrikt kommet til at rederiet må betale over en million kroner til den norske stat for forsøket på ulovlig fiske.

EU-kommisjonen ga i desember i fjor 16 båter lisens til å fiske snøkrabbe på norsk sokkel, men fiskeridepartementet, og utenriksdepartementet mener kun norge kan gi slik lisens.

Senator

Senator het tidligere Otto og drev rekefiske i Smutthullet. Nå er den oppbrakt for ulovlig snøkrabbefiske.

Foto: Kystvakten /

– Norge tar seg til rette

Rederiet som ble tatt for ulovlig fiske godtar ikke vedtar forelegget og avvener en politisk enighet mellom EU og Norge.

– Her har norske myndigheter tatt seg til rette i vernesonen. Det er ikke sikkert at en politisk enighet vil avslutte saken, men vi regner med at dersom det blir enighet er det naturlig at også denne saken henlegges av påtalemyndigheten, sier advokat Østgård som bistår rederiet.