Hopp til innhold

– Nordmenn er kresne og vil ha kvalitetsrik mat

Prisene ved det europeiske matmarkedet er «drøye» men det er verdt å betale for kvalitet. Det er jo det nordmenn vil ha, mener disse to damene.

Europeisk matmarked i Alta

Kirsti Vigestad og Marit Bjerkeng (t.h) handlet mer enn planlagt i dag.

Foto: Alf Harald Martinsen / NRK

– I dag har jeg kjøpt masse ost fra Holland. Alt for mye. Men jeg får mye besøk i sommer, så de skal få ost alle sammen, sier Kirsti Vigestad.

I strålende finnmarkssol tok hun sammen med Marit Bjerkeng onsdag ettermiddag turen til det europeiske matmarkedet i Alta. Markedet turnerer for tiden i finnmarksbyene.

Europeisk matmarked i Alta

NRKs reporter Alf Harald Martinsen (med caps) måtte i ettermiddag gjøre intervjuene sine med mat i munnen.

Foto: NRK

De to damene kunne nok spist seg mette på alle smaksprøvene langs utsalgene, men valgte å heller hamstre inn mat:

– Jeg er veldig glad i ost, så dette er gøy. Og når sola skinner, så blir man glad. Jeg har kjøpt dobbelt så mye ost som jeg hadde tenkt. Jeg har alt for mye å bære, forteller Vigestad.

Tror på kvalitet

Oster fra lengre sør i Europa, som spansk Manchego, var godt representert i salgsbodene i Alta. I tillegg til salami fra italia, spansk paella, flesk fra det østerisk-italienske landskapet Tirol og belgiske vafler. For å nevne noe.

Europeisk matmarked i Alta

Matbodene er å finne midt i Alta sentrum.

Foto: Alf Harald Martinsen / NRK

De to damene synes prisene er litt «drøye», men de er til gjengjeld overbevist om at den forholdsvis langreiste maten er av god kvalitet.

– De får ikke solgt om det ikke er det. Nordmenn reiser mye, vet hva som er god mat og er kresne, sier de.

Asbjørn Sandøy, som driver ferskdisken Kokkejævel Hoftepluss i Alta, tror også kvaliteten kan være god.

– Hvis folk liker det de smaker, og kjøper det, så er det fordi det er fornøyde med kvaliteten, sier han.

Ingen norsk mat

Europeisk matmarked i Alta

Kokkejævel Hoftepluss i Alta er en av få muligheter i byen til å kjøpe kortreist, regional mat.

Foto: Alf Harald Martinsen / NRK

Sandøys utsalg spesialiserer seg på regional, kortreist mat fra småskalaprodusenter – noe som ikke var å finne på det europeiske markedet i Alta. De to damene på matshopping var likevel godt fornøyde.

– Savner dere å se norske innslag her?

– Savner og savner. Dette er et intereuropeisk matmarked. Men jeg skulle gjerne sett at man også hadde et marked med norsk, kortreist mat. På noen steder dukker det også opp, som på Bossekopmarkedet, der de blant annet har reinkjøtt og lefser. Norsk mat kommer, mer og mer, sier Bjerkeng.