– Trøndelag er den regionen i Noreg der lokalprodusentane omset mest, seier Anne Huitfeldt, styremedlem i Bondens Marked Norge.
Under julemarknaden i Trondheim, som vart avslutta i helga, kom det fleire rapportar om produsentar som måtte pakke saman bua si fordi dei rett og slett gjekk tomme for varer.
Øl, kjøtt, bakst, mjøl, alt gjekk unna. Stadig fleire melder at dei lett kan selje alt dei produserer.
Heilt tomt på lageret
På Ytterøya midt i Trondheimsfjorden er lageret til Karl Laugsand heilt tomt. Tre bortbestilte pølser og eit par bitar bacon til familiens lutefiskmiddag er alt som er att. Laugsand, som driv firmaet «Svin på skogen» med svinekjøtt frå frittgåande grisar på Ytterøya, har aldri opplevd maken.
På julemarknaden i Trondheim før helga måtte han sette opp plakat med «utseld».
– Dette er vel eigentleg eit luksusproblem, men eg vil no helst at dei kundane som vil ha, skal få, seier Laugsand.
Han ser at fleire og fleire faste kundar kjem for å handle, mellom anna på Bondens Marked rundt om i Trøndelag.
Men no er det altså tomt.
– På nyåret startar vi igjen, og lagar meir av råvarene vi har på lager. Det er rett og slett det at vi ikkje rekk å foredle meir som gjer at vi er tomme no, seier Karl Laugsand.
Aukar stadig omsettinga
Anne Huitfeldt er sjølv lokalmatprodusent på Moen gard i Klæbu. Ho fortel òg om eit eventyrleg salg før jul.
– Da vi opna lavvoen vår på marknaden i Trondheim, kom folk springande med handlelistene. Det er heilt fantastisk, seier ho.
– Trønderske produsentar av kortreist mat skal vere stolte, dette er ein suksess som kjem etter mange år med hardt arbeid, seier Huitfeldt.
Rørosmat opplever same tendensen. Rørosmat er ei samanslutning av 26 lokalprodusentar i rørosregionen, og dei har auka omsettinga med 50 prosent i år samanlikna med i fjor, skriv Fjell-Ljom.