Hopp til innhold

– Finnes det noe annet enn brun- og hvitost, altså...?

Ja, det gjør det. På Europeisk matmarked på Gjøvik kunne det skiltes med over 50 typer ost. Selv om enkelte gjester var noget skeptiske til lukta...

– Jeg pleier bare å spise vanlig brunost og gulost, forteller gjest på matmarkedet Tone Langseth Luth.

– Men nå skal jeg smake på oster som lukter vondt, og se om jeg klarer å spise det...

En av salgsmennene på matmarkedet, franske Michel, finner fram oster av mange slag, mens Tone Langseth Luth ser på og gruer seg så smått for smakingen.

Europeisk mat på turné

Europeisk matmarked er på turne rundt i landet, og befinner seg nå på Gjøvik.

25 handelsfolk fra Frankrike, Belgia, Italia, Spania, Nederland, Tyskland og Polen stiller med fristelser av alle slag, blant annet en stor mengde oster, marmelader,

– Har du en ost som lukter vondt, men smaker godt, spør Tone Langseth Luth.

Michel finner fram en illeluktende ost, Tone gremmer seg, men takker ja til å smake.

– Ikke verst, hvis jeg putter den raskt i munnen uten å lukte på den var den slett ikke verst, sier Tone, og ler tappert.

Pølser, ost og brød i lange baner

Men Det Europeiske matmarkedet, eller «The traditional market» som de kaller seg på engelsk, består av mye mer enn ost. Pølser, brød, spansk paella, godterier, krydder, engelsk fudge, syltetøy og marmelade, greske oliven, tørr frukt og nøtter, kaker, spekemat og mye, mye mer.

Europeisk matmarked, turne rundt i landet, nå på Gjøvik. 25 handelsfolk fra Frankrike, Belgia, Italia, Spania, Nederland, Tyskland og Polen.
Marked, masse fristelser, matboder med mat fra ulike land,

– Jeg liker ikke oliven, men det er mye annet godt her, sier Marianne Aashaug, som er prosjektleder for «Byen vår Gjøvik».

Hun forteller at Gjøvik hadde det samme matmarkedet på besøk i fjor, og at de ble glade for at de ville komme tilbake i år.

– Vi har fått mange henvendelser fra folk som ønsket det tilbake i år. For nordmenn er ost tydeligvis en slager, mange ønsker å prøve andre typer enn den vanlige gulosten på butikken, forklarer hun.

– Vi er helt blakke, vi nå...

Og tilbakemeldingen fra publikum er gode.

– Pølsene smaker fortreffelig, og så så mye god ost!, sier en entusiastisk Odd Tømmerbakk fra Gjøvik.

– Vi har handlet ost i bøtter og spann, så nå er vi helt blakke...

Han er på matmarkedet med kona, Turid, og de forteller at de har gått rundt på matmarkedet hele dagen og smakt på ulike typer pølser og ost.

Europeisk matmarked, turne rundt i landet, nå på Gjøvik. 25 handelsfolk fra Frankrike, Belgia, Italia, Spania, Nederland, Tyskland og Polen.
Marked, masse fristelser, matboder med mat fra ulike land,

– Nordmenn nikker gjenkjennende til maten

Lionel Sourzat er manager for det Europeiske matmarkedet, og han forteller at det er to team som reiser rundt i Skandinavia og tilbyr de nordiske landene et innslag av kontinental kost.

– Vi har reist i Sverige, Danmark og Norge, og det er svært populært, sier han.

Han sier at i løpet av tiden han har holdt på med dette, har han merket at folk stadig reiser mer og er godt kjent med de europeiske matvarene.

– Folk spør ikke lenger hva varene er, men nikker gjenkjennende når de får øye på kjente varer de har sett på egne reiser i Europa. Og den store favoritten for nordmenn er ost, forteller han.

Og matmarkedet besøker flere av byene og stedene i Innlandet, blant annet har Otta hatt besøk av dem, og Hamar, Kongsvinger og flere andre byer står på lista.

Flere saker fra Innlandet