Hopp til innhold

– Kommer helt opptil båten min

Et hvaleldorado kan være over for denne gang.

Knølhval IKKE GJENBRUK

Knølhval i Kaldfjorden utenfor Tromsø 1. nyttårsdag.

Foto: Audun Rikardsen

– Det har vært vanvittig mye hval, sier Audun Rikardsen.

Biologen ved Universitetet i Tromsø er kanskje en av dem som har fått aller mest ut av hvaleventyret i fjordene på Kvaløya utenfor Tromsø. I høst dro han på seg dykkerutstyret og tok seg en svømmetur sammen med en av de mange sildjaktende spekkhoggerne.

– Jeg har hatt mange hvaler helt opptil båten. Og når de veier rundt 30 tonn hver, så blir det jo litt energi, sier han.

Vær oppmerksom

Selv tar han nok hvalinteressen litt lengre enn mange andre, og advarer mot at dyrene kan være farlige.

– Spekkhoggerne jeg dykket med vil nok ikke noen noe vondt. Men man skal være litt obs, for de kan være litt uforsiktige.

Selv er han en ivrig hobbyfotograf, og har tatt flere tusen bilder av knølhval og spekkhogger utenfor Tromsø i høst.

– Som biolog kan du vel også forklare hvorfor det var så mye hval akkurat i høst?

– De følger vandringsruta til silda, og den økte sildebestanden har trukket inn i fjordene utenfor Vesterålen og Troms i høst, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Kommer trolig tilbake

Spekkhogger på nært hold utenfor Tromsø.

VIDEO: Her møter Audun Rikardsen spekkhogger på nært hold.

Og alderen på silda har også betydning. Fjorårets sild begynte å trekke på årene, og den voksne silda blir litt konservativ på sine eldre dager. Da trekker den til de samme stedene også til neste år, og kanskje også til fjordene på utsiden av Kvaløya.

– For hadde det vært mye ung sild, ville de kunne startet et slags ungdomsopprør og dratt helt andre steder, forteller biologen.

Nå har silda trukket lenger bort fra land, og hvalen følger etter. Om ikke lenge svømmer de alle videre til Karibia for å formere seg, før de kommer tilbake neste gang.

– Men i verste fall kommer de ikke tilbake neste år, det er vanskelig å si. Men om hvalen kommer til akkurat de samme fjordene er vanskelig å si, så kanskje er det fjordene i Finnmark som får hvalen til neste høst, spør han seg.

Tidenes hvalhøst

Enn så lenge står uansett Rikardsen tilbake etter det han beskriver som tidenes hvalhøst i Tromsø.

– Det er helt unikt i verdenssammenheng at det er samlet så mye hval på ett sted. Vi så litt av det samme i 2011 utenfor Andøya, men i 2012 har Kvaløya overgått til gagns, stråler han.