Hopp til innhold

Her svømmer de 15 meter lange hvalene rundt kajakken

Med 20 store hvaler svømmende rundt og under kajakkene, fikk Merete, Bjørn Tore og Andreas (13), en utrolig naturopplevelse like utenfor Tromsø.

– Jeg må nesten få lov til å bruke ordet magisk, selv om det er en klisje. Jeg har ikke hatt noen naturopplevelse som kommer i nærheten av dette, sier Merete Bakkeby.

Søndag hadde hun tatt turen til Fiskarholmen i Kaldfjorden på Kvaløya for å padle ut for å se på den store mengden knølhval som beiter i fjorden.

Sammen med kjæresten Bjørn Tore Sørensen og stesønnen Andreas Gravrok (13) skulle hun bare padle ut, for å se på de store hvalene litt på avstand. Rundt 20 hval var nær båtene, og enda flere i resten av fjorden.

Fjorden kokte av hval

– Først begynte noen av de nærmeste å røre på seg, og så gjorde flere og flere det. Hele fjorden kokte, sier Bakkeby.

Da de to kajakkene vendte snuten tilbake mot land, begynte noen av hvalene å følge etter de små båtene.

– De kom opp i overflaten bare et par meter fra båtene, noen av dem svømte under kajakkene. Da så vi ned og så at de lå på rygg, med det hvite på magen opp, sier hun.

Ble stum av hvalmøtet

Flere av hvalene stakk også hodet opp, og tittet på de tre i kajakkene flere ganger.

– Det virket som at de hadde kontroll på oss og hvor vi befant oss, og prøvde å unngå å treffe båtene, men de var veldig nysgjerrige på oss, sier Bakkeby.

13-åringen som satt i samme kajakk som Bakkeby ble helt stum av møtet, og var ifølge henne ikke tilsnakkendes mens hvalshowet foregikk.

Det er observert hvaler flere steder utenfor Kvaløya de siste dagene, blant annet i Tromvika og Grøtfjorden. Bilder av både knølhval og spekkhoggere er delt på nettstedet Facebook.

Søndag i forrige uke fikk fotograf Audun Rikardsen et nærmøte med opp mot 100 knølhval ved Musvær i Tromsø kommune.

Stadig flere knølhval

Tore Haug

Tore Haug, forsker ved Havforskningsinstituttet.

Foto: Privat

Tore Haug ved Havforskningsinstituttet forteller at knølhvalen vanligvis er å finne i farvannet rundt Nord-Norge fra mai til rundt juletider.

Da spiser den seg opp på krill og livretten sild, før noen av dem trekker så langt som til Karibien for å pare seg og kalve.

– Grunnen til at de trekker inn i fjordene er at det er mye sild i området. De tellingene vi har gjort fra 80-tallet og fram til i dag, viser at knølhval-bestanden har økt veldig i Nordatlanteren de siste årene, sier Haug.

Knølhvalen er en bardehval, og de spiser ved å fylle gapet med vann og sild, for så å presse vannet ut gjennom bardene, så maten blir værende i munnen.

– Knølhvalen jakter på en helt spesiell måte. Den svømmer i ringer rundt byttet, og blåser ut bobler, som blir som en slags gardin, som skremmer fisken sammen til en ball. Så er det bare å forsyne seg, sier Haug.

Knølhvalen er vanligvis ikke flokkdyr, men når det er store mengder mat å finne, trekker de sammen i store antall, slik som tilfellet har vært rundt Kvaløya de siste dagene.