– Den forsøkte å gi meg en sild!

Naturfotograf Audun Rikardsen fikk en opplevelse helt utenom det vanlige da han dykket med spekkhoggere utenfor Tromsø.

spekkhogger

Spekkhoggeren forsøkte å tilby Audun Rikardsen en sild.

Foto: Audun Rikardsen

Rikardsen var på båttur ikke langt utenfor Tromsø for å se på den store mengden med hval som har samlet seg i fjordene i området de siste ukene.

Spekkhoggerne hadde samlet seg rundt en sildesnurper for å plukke i seg silda som ramlet ut mellom maskene på nota. Audun Rikardsen benyttet anledningen til å hoppe i vannet med hvalene.

– Hvalene var i det store og det hele mest opptatt av å spise sild. Men det var en liten hunhval som var veldig opptatt av meg. Om hun forsøkte å flørte med meg eller provosere meg, det vet jeg ikke, sier Rikardsen, som både er fotograf og professor ved Universitetet i Tromsø.

Utrolig video

Den utrolige videoen Rikardsen tok opp under vann viser hvordan hvalen flere ganger kommer helt opp til fotografen med en sild i munnen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Spekkhogger på nært hold utenfor Tromsø.

Foto: Audun Rikardsen

– Hun kom så nært som en armlengde fra meg. Tok silda inn i munnen, spyttet den ut og lekte med den, forklarer Rikardsen.

Han lekte med tanken på å ta imot gaven som ble budt fram, men i det han skulle til å strekke ut handa kom han til å tenke på at det ikke var noen god idé, i tilfelle det hele var et forsøk på å provosere.

– Men om det var et sjekketriks, så fungerte det. Jeg ble nesten litt forelska. Kanskje det å bruke en sild i sjekkinga kan være et triks flere burde benytte seg av, undrer Rikardsen.

Mye hval

Han forteller at han ikke var redd under nærmøtet, men mer spent.

– Jeg kjente at adrenalinet pumpet i kroppen, for å si det sånn.

Hvalen som den siste tiden har lokket til seg mange skuelystne i fjordene på Kvaløya utenfor Tromsø, følger etter den stor mengden sild som trekker mot land.

Audun Rikardsen

Fotograf Audun Rikardsen.

Foto: Tor H. Evensen

Rikardsen forteller at fenomenet er relativt nytt, og at han først ble oppmerksom på det i fjor, da det var mye hval rundt Andøya.

– Det er mye mer rundt Tromsø enn det var i fjor. Det er enorme mengder hval, kanskje flere tusen, sier Rikardsen.

Han har i tillegg til spekkhoggerne møtt knølhval på yttersiden av Kvaløya. Den kan bli opp mot 16 meter lang, og så tung som 40 tonn.

– Når du har to hval på 40 tonn som dunker borti ripa på den 22 fots båten du sitter i, så er det ganske heftig, sier Rikardsen, som har lagt ut flere bilder av hvalmøtene på sine egne nettsider.

– Vær forsiktig

Han forteller at hvalene kommer så tett til land fra Rebbenesøya og langs kysten til Sommarøy i Tromsø at det er mulig å se uten å dra ut på sjøen. Men de beste opplevelsene får du i båt.

– Men skal man ut og svømme med dem bør man ha litt erfaring, og være veldig forsiktig. De vil oss ikke noe vondt, og har god oversikt over hvor vi er, men de er nysgjerrige av natur. Kommer en knølhval borti deg med sveiven eller halen mens den leker, kan det være litt skummelt.

Men vil man se hvalene er det bare å komme seg ut. Om ikke lenge setter de kursen sørover til Karibien for å pare seg.

«Ut i naturen» var med Rikardsen ut da han svømte med spekkhoggerne. Resultatet blir å se på NRK1 26. februar til neste år.

Nyheter fra Troms og Finnmark