Hopp til innhold

– Jeg dundret gjennom raset

Snøskred stengte fredag morgen fylkesveien over Aunfjellet i Harstad.

Snøskred over Fylkesvei 2 i Harstad

Her ser vi ett av to snøskred som stengte Fylkesvei 2 fredag.

Foto: RUBEN HANSSEN

Det er ikke første gang fylkesvei 2 er stengt av snøskred. En av innbyggerne i bygda Aun, Ruben Hanssen kan fortelle om en vei som ofte er stengt. På sommeren er det steiner som raser ned fjellsiden og ut på veien, og om vinteren er det snøskred som bekymrer de rundt 100 innbyggerne i Aun, som blir isolert når veien er stengt.

– Jeg er ofte redd når jeg kjører gjennom den om lag to kilometer lange strekninger der det kan gå snøskred. Men jeg tenker mer på dem som kjører der med små barn, sier Hanssen.

Stoppet av snøskredet

Ruben Hanssen

Ruben Hanssen er en av innbyggerne i bygda Aun som frykter snøskred langs Fylkesvei 2.

Foto: PRIVAT FOTO

Fredag morgen tok Ruben Hanssen som vanlig fatt på de to milene fra hjembygda til Harstad by, der han jobber. Men etter en kilometer var det bom stopp.

– Jeg dundret gjennom det første skredet, men så ingenting og kjørte rett i neste skred som var så stort at bilen stoppet, sier den bekymrede bilisten til NRK.

Innbyggerne i Aun ba i fjor sommer om mer hjelp fra lokalpolitikerne til å sikre vegen, både mot steinras og snøskred.

– For å få gjort noe med denne strekninga trenger vi midler fra fylkeskommunalt hold, eventuelt nasjonale rassikringsmidler. Vi må intensivere jobbingen vår opp mot blant annet Nasjonal transportplan, sa Maria Serafi Fjellstad, fungerende ordfører Harstad til NRK den gangen.

Tunnel eller overbygg

Troms fylkeskommune har gitt rassikringsmidler til veien, men da til sikring med nett langs fjellsiden på de mest rasutsatte områdene. Ruben Hanssen mener en slik sikring både er bortkastet tid og penger.

– Det eneste som vil hjelpe mot både steinras og snøskred er tunnel eller overbygg.

Hanssen håper også at det skal dryppe mer penger til sikring av veien gjennom Nasjonal transportplan. Regjeringen har satt av 12 milliarder til rassikring av fylkesveien i Norge neste veiplanperiode.

– Steinblokker er farligst

Ifølge Statens vegvesen er det viktigere å sikre fylkesveien mot store steinblokker, enn snøskred.

– Det er en fjellside langs denne fylkesveien som er vanskelig å sikre mot snøskred. Pengene fra fylkeskommunen vil derfor i første omgang gå til å sikre bilistene mot store steinblokker som kommer ned av fjellsiden. Det er viktigst å få sikret mot stein som virkelig kan gjøre skade, sier seksjonssjef i Statens vegvesen, Tor Ivar Johnsen til NRK.

Han forstår at folk i bygda både er redd og frustrert over at snøskred noen ganger stenger veien, og dermed isolerer dem fra omverden. Johnsen sier vegvesenet raskt får fjernet snøskred når det går over fylkesveien, og at det sjelden er store snømasser det er snakk om.

Fredag var veien stengt i underkant av en time før snømassene ble fjernet, og folk igjen kunne kjøre over Aunfjellet.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Her berges det amerikanske helikopterflyet som har vært strandet i seks uker: – Krevende