Hopp til innhold

– Ikke overrasket over kuttene i Store Norske

I går ble det kjent at 100 personer kan miste jobben i Store Norske. Kuttene i gruveselskapet på Svalbard er trolig ennå ikke over mener tidligere Svalbardposten-redaktør.

Gruvedrift på Svalbard

Gruvedriften på Svalbard har vært sentral for etablering av bosettinger på øygruppa.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

Birger Amundsen
Foto: Ole Kaland / NRK

– Det er all grunn til å være kritiske til Store Norske. Den situasjonen de er kommet i nå, kommer ikke som en bombe. Det har vært det man nesten kan karakterisere som en rovdrift av fine kullforekomster, sier Birger Amundsen, forfatter og tidligere redaktør i Svalbardposten.

Han mener det vi nå ser er begynnelsen på slutten på kulldriften på Svalbard.

Sier opp én av tre

Tirsdag denne uka ble det kjent at gruveselskapet Store Norske på Svalbard kan bli nødt til å si opp 100 ansatte. Dette er rundt en tredjedel av arbeidsstyrken til selskapet.

Årsaken til de omfattende kuttene er stadig fallende kullpriser. De siste årene har Store Norske gått med store underskudd.

Saken fortsetter etter videoen:

Kutt Store Norske

Amundsen viser til at selskapet for noen år siden gikk med store overskudd, og at Store Norske tradisjonelt sett har vært selve ryggraden i Svalbardsamfunnet.

Gruvedrift grunnla samfunnet

Det er Per Kyrre Reymert, formidler ved Svalbard Museum og tidligere kulturminnerådgiver hos Sysselmannen, enig i.

– Uten kullgruvedriften ville det ikke vært noe samfunn på Svalbard. 100 år med fangstvirksomhet hadde ikke nok økonomisk tyngde til å bygge opp et samfunn, men det hadde gruvedriften, sier Reymert.

Amundsen tror dette vil få konsekvenser for lokalsamfunnet i Longyearbyen.

– Det vil bli mindre folk i byen, færre barn på skolen. Det vil også ramme andre næringer som vegeterer på Store Norske. Det vil gå ut over hele strukturen i samfunnet, sier han.

Tror selskapet vil bestå

Likevel tror ikke Amundsen at Store Norske som selskap ikke vil forsvinne.

– De vil bestå i framtiden, men vil nok ikke drive kulldrift.

Tidligere i dag sa hovedtillitsvalgt i Gruveklubben, Arild Olsen, at han ikke tror kuttene kan unngås.

– Det er ting som kommer til å skje og som må skje. Det er selvfølgelig forferdelig tungt, og det er min jobb å lede mine medlemmer gjennom den tøffe prosessen på en ordentlig måte, sier Olsen.

– I første rekke er det tøft for dem som fikk dette budskapet i går og organisasjonen har gjennomført en megaoperasjon for å klargjøre for drift i Lunckefjell. Så i en sånn situasjon er dette både tøft og veldig trist, sier Administrerende direktør i Store Norske, Per Andersson.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark