Hopp til innhold

– Har vært vanskelig å vite at det ligger en død mann i fjellet

Et halvt år etter skredet i Tamokdalen ble det onsdag funnet en død person på Blåbærtinden. Både politi og lokal kjentmann Aadne Olsrud er lettet.

Søk eter savnet i Tamokdalen

GJORDE FUNN: Lokal kjentmann Aadne Olsrud sammen med politiet i Tamokdalen onsdag.

Foto: Pål Hansen / NRK

– Jeg kan bare snakke for meg selv. Det er et sjokk det som plutselig skjedde 2. januar. Man blir preget. Det har vært media og redningsaksjoner over lang tid. Etter hvert må man bare innse at man må vente. Det er vanskelig, men uunngåelig.

Det sier Aadne Olsrud. Han har bistått politiet som kjentmann. Vinteren har vært normal, forteller han, men det var likevel så mye som fem meter dyp snø i søkeområdet under onsdagens søk.

– I vinter var veldig mye snø lokalt i området. Det har gått flere skred der, sier Olsrud.

– Forferdelig

Aadne Olsrud, kjentmann i Tamokdalen

PREGET: Aadne Olsrud sier ulykken har vært en belastning for ham og folk i området.

Foto: NRK

Søket etter savnede Niklas Nyman endte med at en lavinehund gjorde en markering og en person ble funnet under snøen – seks måneder etter ulykken.

Olsrud synes det er godt at det hele etter alle solemerker er over.

– Ja, for all del. Man tenker på de etterlatte, og hvordan de må ha hatt det. Det må være forferdelig. For oss som bor her har det vært tungt å vite at det ligger en mann der. Det er vanskelig og rart at det går over et halvt år før vi fikk ham hjem.

Leteområde Blåbærtinden Tamokdalen

MYE SNØ: Selv om snøen er smeltet på store deler av Blåbærtinden er snøen som ligger der fortsatt opp til fem meter dyp der politiet søkte.

Foto: Pål Hansen / NRK

Markerte fort

Det var tidlig onsdag morgen søket startet i det mer enn 1400 meter høye fjellet. Håpet var å avslutte det politiet i Målselv kommune tror er den mest langvarige leteaksjonen de har hatt.

Fem politifolk og to lavinehunder gikk inn i området der fire unge skikjørere 2. januar mistet livet i et snøskred. Vanskelig vær og føre gjorde at det tok omtrent to uker før tre av turistene hadde blitt gravd ut.

Den siste ble ikke funnet.

Alt tyder på at finske Niklas Nyman nå er funnet. Den døde personen som ble funnet i søket er sendt til Universitetssykehuset Nord-Norge for identifisering og obduksjon.

Søk i Tamokdalen Troms

SETTER PUNKTUM: John-Kåre Granheim og politiet anser søkene som avsluttet.

Foto: Pål Hansen / NRK

Det tok kun en halv time fra politiet startet søket til en av hundene gjorde markering. Den avdøde personen ble gravd frem med det samme.

– Vi fikk utført jobben raskere enn vi kanskje hadde trodd på forhånd, sier innsatsleder ved politiet John-Kåre Granheim.

Han ønsker onsdag ettermiddag ikke å kommentere funnstedet av hensyn til de pårørende.

– Nå kan vi sette punktum

Hvorfor måtte det gå så lang tid? At det har gått over et halvt år forklarer Granheim med at fjellet og terrenget har vært skredutsatt gjennom store deler av vinteren.

– Vi har ikke kunne utsette mannskap for den faren det var å bevege seg i området. Nå er skredfaren omtrent lik null. Det er trygt for mannskapene å være der, slik at vi kunne gjøre den jobben vi har planlagt en stund, sier Granheim.

– Det er selvsagt med tilfredshet at vi kan bli ferdig, og få fraktet ned den siste etter skredet, og få ham hjem til hans pårørende i Finland. Vi er tilfreds med at vi nå kan sette punktum.

LES OGSÅ: