– Har en liten pause før stormen kommer

Meteorologene følger fortsatt med på hvordan uværet vil treffe Nord-Norge. Selv om det kanskje ikke blir ekstremvær, blir det ifølge meteorologen en dag med mye vær og vind.

Vindvarsel for Nord-Norge onsdag 18. januar

Slik så vindvarselet 18. januar ut for Nord-Norge mandag ettermiddag. Nå kan det se ut som det ikke blir like ille som antatt.

Foto: MET

– I dag føles det nesten som vi har en liten pause før stormen kommer. I morgen blir det en ganske spennende dag med mye vind og vær uansett, selv om det ikke skulle bli ekstremvær. Jeg vil anbefale å sikre løse gjenstander, sier vakthavende statsmeteorolog, Rafael Grote.

De tre fylkene i nord kan få sterk storm, i verste fall orkan, og kraftige vindkast langt inn i landet på onsdag.

Mandag gikk meteorologene ut med et såkalt fase A-varsel (se faktaboks). I neste omgang kan meteorologene gi ut ekstremvarsel, fordi de frykter at uværet kan være til skade for liv og verdier.

– Nå viser heldigvis prognosene at det kanskje ikke blir så ille likevel, men det ser vi først når det kommer, så vi overvåker fortsatt og tar en beslutning i løpet av formiddagen, sier Grote til NRK.

– Slår om ganske raskt

Tirsdag morgen er det forholdsvis rolig i Troms. Sørvestlig stiv og periodevis sterk kuling utsatte steder, og i kveld blir det vestlig sludd- og snøbyger.

– Det er fortsatt mye vind og ganske mye vær, men forholdsvis bra hvis vi tenker på uken vi har fremfor oss. Det blir mye mer vær i løpet av morgendagen.

Da skal det fortsette med vestlig liten til stiv kuling og snøbyger, men det dreier etter hvert til en sørøstlig og sørlig stiv kuling. Utover kvelden øker det til sterk kuling og det kan også hende full storm.

– Vindretningen slår om ganske raskt, vinden vil for det meste komme fra sørvest til nordvest når vi har den sterkeste vinden.

Uver i Bodø

Vinden kan komme like brått nå som under ekstremværet Ole. Regn og snø kan gi dårlig sikt og vanskelig kjøreforhold, ifølge meteorologene.

Foto: Larsen, Marius Helge / NTB scanpix

Fraråder folk å dra på fjellet

Rafael Grote forteller at den siste biten med nordvestlig periodevis full storm, særlig i sør, kan bli ganske ille.

– Vi følger nøye med. I Troms vil det sannsynligvis bli verst i Sør-Troms, men den sterkeste vinden i nord vil nok være i Salten og Helgeland.

Det er blitt mildere både i Troms og på Svalbard, og snøskredfaren har derfor økt. I store deler av Troms og også i Longyearbyen er det nå faregrad tre.

– Følg med på varslet hvis du skal ut på fjellet, men jeg anbefaler ikke å gå ut i det hele tatt på grunn av mye vind, sier Grote.

På Svalbard er det ifølge meteorologen bedre vær enn i Troms. Sørvestlig liten og periodevis stiv kuling. I morgen er det minking til liten kuling.

– Lavtrykket som vi forventer i morgen er ganske lokalt og lite men det er ofte at de små lavtrykkene er hissigere enn de store.