– Fiasko hvis vi ikke rykker opp

Miika Koppinen (35) er tydelig på at TIL skal rykke opp til eliteserien på første forsøk. NRK Troms skal følge folk i og rundt klubben på reisen i en egen nettserie.

Miika Koppinen

Årets sesong kan bli den siste for Miika Koppinen. Han vil gjerne krone den med opprykk.

Foto: Petter Strøm

Veien TILbake
Foto: Tobias Schreuder / NRK

10. november 2013 på Brann stadion i Bergen er en dato og et sted enhver TIL-supporter og TIL-spiller vil glemme.

– Jeg var skadet og måtte se kampen hjemme i Tromsø. Da jeg forsto hvor det endte, måtte jeg gå meg en tur, forteller Tromsø-kaptein Miika Koppinen.

4–1 til Brann. TIL i 1. divisjon, for andre gang siden 1985.

I 2002 klarte de opprykk på første forsøk.

– Ja, jeg vil si det er en fiasko hvis vi ikke klarer opprykk i år. Rykker vi ikke opp, har vi mislyktes, sier TIL-kapteinen Miika Koppinen, som tar fatt på sin tolvte sesong i rødt og hvitt etter overgangen fra finske Jaro i 2000.

NRK Troms følger Tromsø ILs kamp om å rykke opp til eliteserien på første forsøk i nettserien "Veien TILbake". I serien møter vi blant andre supporterenm Ane Vaeng, storscoreren Zdenek Ondrasek, kaptien Miika Koppinen og talentet Runar Espejord.

NRK Troms følger Tromsø ILs kamp om å rykke opp til eliteserien på første forsøk i nettserien "Veien TILbake". I serien møter vi blant andre supporteren Ane, storscoreren Zdenek Ondrasek, kaptein Miika Koppinen og talentet Runar Espejord.

Et bredt spekter

NRK Troms vil være med på reisen som alle TIL-supporterne håper skal ende med opprykk i slutten av oktober, eller første helga i november.

Vi skal følge folk i og rundt klubben tett de kommende månedene. Bortekampen i Tromsdalen mot byrivalen TUIL, turen til Sotra utenfor Bergen. Vi skal følge supporterne i deres hverdag, og se hva talentet Runar Espejord gjør for å bli enda bedre og bidra til opprykk.

Helmke og Ondrasek

Zdenek Ondrasek tok nedrykket tungt i 2013. Nå er han klar for å spille TIL opp i eliteserien igjen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Hovedpersonene i serien blir:

  • Miika Koppinen (35) – kaptein, veteran, forsvarsklippe og trolig inne i sin siste sesong som spiller på toppnivå.
  • Zdenek Ondrasek (25) – toppscorer i eliteserien i 2012. Tsjekkeren med de mange tatoveringene har et stort press på seg om å levere rundt 20 mål i år.
  • Runar Espejord (18) – lovende spisstalent – kanskje en ny Sigurd Rushfeldt. Bøtter inn mål på G18-landslaget. Kanskje vil spill i 1. divisjon gi han mer spilletid.
  • Ane (16) – lidenskapelig TIL-supporter og medlem av Forza Tromsø. Følger «Gutan» i tykt og tynt.

– Å ha TIL i toppen av norsk fotball er viktig for Tromsø og viktig for Nord-Norge. Vi gjør denne nett-dokumentaren for å komme tett på det som skjer flere steder i klubben, ikke bare det som skjer på banen under kampene, sier redaktør i NRK Troms og for nrk.no/nordnytt, Pål Hansen.

– Selvfølgelig er det antall scorede mål som er viktig for at TIL skal klare å rykke opp, men det kan være spennende å følge opprykkskampen på en annen måte.

Tromsø slo Strømsgdoset 4-2 i førstedivisjon i 2002. I 2014 er til igjen i førstedisjon, mens Strømsgodset skal forsvare seriegullet i eliteserien.

FRA ARKIVET: Se Morten Gamst Pedersen herje mot Strømsgodset da Tromsø slo drammenserne 4–2 i førstedivisjon i 2002. I 2014 er TIL igjen i førstedivisjon, mens Strømsgodset skal forsvare seriegullet i eliteserien.

Du kan bidra

Gjennom jevnlige episoder skal vi komme bak scenen i den største fotballklubben i Nord-Norge. Episodene vil inneholde video, tekst, grafikk, klipp fra arkivet og andre godbiter.

– Gjennom dette prosjektet prøver vi å ta i bruk de fantastiske mulighetene nettet har. Vi kunne gjort dekningen av TIL på den tradisjonelle måten, men her prøver vi på noe nytt og spennende, sier Hansen.

Men vi trenger også din hjelp, via sosiale medier.

Kom gjerne med innspill til serien, eller kommenter innsatsen til «Gutan» på Twitter, med emneknaggen #nrkTILbake.

Vi ønsker også å samle publikums fotballbilder på Instagram. Det du trenger å gjøre er å merke fotballbildene dine med #nrkTILbake, så samler vi dem opp i et bildegalleri.