Hopp til innhold

Runar (18) ofrer ungdomstiden for å bli Norges nye målmaskin

Når kompisene til Runar Espejord går ut på byen, må spisstalentet legge seg, for å være klar til trening dagen etter. I den sjette episoden av «Veien TILbake» blir vi bedre kjent med 18-åringen.

Veien TILbake

Runar Espejord fikk sin første scoring for TIL da «Gutan» møtte Bodø/Glimt i cupen. Her i duell med Glimts Thomas Braathen.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Veien TILbake
Foto: Tobias Schreuder / NRK

– Du er nødt til å ha en form for mentalitet for å komme hit. Og du må ville det, sier Runar Espejord.

Det er bare uker siden den unge spissen scoret sitt første mål for A-laget til Tromsø IL. I september i fjor ble han tatt ut til Norges fotballforbunds eget spissprosjekt, sammen med spillere som Mohamed Elyounoussi (Molde), Veton Berisha (Viking) og Bård Finne (FC Köln).

– Jeg vil ikke si at jeg har ofret så mye for å komme hit, men det er mye jeg ikke kan gjøre, som kompisene mine kan. Som å gå ut på byen og kose seg, sier 18-åringen.

– Da må jeg hjem og legge meg, for å være klar til trening dagen etter.

– Savner du å kunne gjøre slike ting?

– Jeg vil ikke si at jeg savner det når jeg ikke har fått oppleve det i noe særlig grad, men det høres jo moro ut, sier Espejord.

Se Runar Espejord fortelle om barndommen og hvordan nedrykket fra eliteserien er positivt for han:

Ruinar Espejord forteller om hva som skal til for at han skal nå toppen i norsk fotball.

Runar Espejord forteller om hva som skal til for at han skal nå toppen i norsk fotball.

– Var ikke den beste

I august i fjor signerte den da 17 år gamle spissen en treårskontrakt med «Gutan». Men at han skulle ende opp i A-stallen til Tromsø var ikke selvsagt da han ble med i klubbens talentsatsing noen år i forvegen.

– Første gang jeg så Runar fikk jeg ikke en sånn "wow"-følelse. Han var en stor, sterk spiss som likte å score mål. Han var ikke den beste i det kullet han er en del av, sier Lars Petter Andresen.

I fire sesonger har han vært trener for TILs B-lag, og har jobbet mye med Runar Espejord, både via TIL og som trener på NTG i Tromsø.

– Men Runar fikk flere sesonger uten skader, hvor han fikk trent godt. Han har en nese for mål, og har jobbet veldig godt med å se på og lære av andre spisser, forteller Andresen.

Blant annet har den unge spissen brukt mange timer ti å se på video på kontoret på det gamle TIL-huset. Robin van Persie, Radamel Falcao og andre europeiske toppspisser har lært unggutten masse om avslutningsteknikk, bevegelse i feltet, hvordan komme til målsjanser.

Trener for A-laget i TIL, Bård Flovik, var en trener for av G18 og G19-landslagene til Norge før han i januar ble presentert som trener i TIL.

Flovik var en av dem som tok Espejord ut til NFFs spissprosjekt.

– Runar hadde spilt mest på G18-landslaget, han hadde vist seg som en notorisk målscorer og var en av de mest interessante spissene i 95-, 96- og 97-årgangen. Derfor ble han tatt ut til prosjektet, sier Flovik.

Spissprosjektet

Runar Espejord (nummer to fra venstre) sammen med Zymer Bytyqi, Bård Finne, Mohamed Elyounoussi og Håkon Lorentzen under starten av spissprosjektet til Norges Fotballforbund.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Måljegeren

Flovik mener Espejord først og fremst må bruke årets sesong i TIL til å utvikle spillet sitt.

– Selvfølgelig skal han bidra for oss, men det viktigste blir å utvikle seg selv. Og da spesielt de sidene av spissrollen han mangler litt på, sier Flovik.

Runar Espejord er tydelig på hva som skal til for å lykkes.

– For å bli best er du nødt til å legge ned en del trening på egen hånd. Jeg har en del jeg kan bli bedre på, blant annet i rollen som møtende spiss. Men jeg er veldig glad i å trene på avslutninger, selv om det kanskje ikke er det jeg burde trene mest på. Samtidig synes jeg det er viktig å trene på det du allerede er god på, sier Espejord.

Det er nemlig nettkjenninger som er hans styrke. På Norges G18-landslag har han hamret inn syv mål på seks kamper i år. Da han spilte på G17-landslaget i 2013 noterte han fem scoringer på ti kamper. På TILs B-lag scoret han 12 mål på 22 kamper i fjorårssesongen.

Men fokuset på scoringer kan også skape problemer for Espejord, skal en tro Lars Petter Andresen.

– Runar kan spille en utrolig kamp, men være fly forbanna dersom han ikke scorer. Det blir viktig å ikke henge seg for mye opp i det, sier Andresen.

Se hva Lars Petter Andresen, trener for TIL B/NTG, mener om Runar Espejord:

Lars Petter Andresen har vært Runar Espejords trener i flere år.

Ligger i familien

Espejord ble født i 1996, det samme året som TIL vant cupen etter å ha slått Bodø/Glimt i finalen. Ti år tidligere vant «Gutan» også finalen på Ullevaal, denne gangen mot Lillestrøm. 2-0-scoringen sto pappa Lars Espejord for.

– Pappas fortid som TIL-spiller er nok mye av årsaken til at jeg begynte med fotball. Alle brødrene mine spiller fotball, og pappa har fulgt oss gjennom hele karrieren, blant annet ved å være trener for oss, sier Runar Espejord.

– Har du følt noe press noen gang, som sønn av TIL-legenden Lars Espejord?

Nei, absolutt ikke.

Runar Espejord er 18 år, A-lagsspiller for TIL, og tatt ut på NFFs spissprosjekt. Men har suksessen gitt han ekstra drag på damene?

Runar Espejord mener han ikke får mer drag på damene som A-lgsspiller for TIL.

Positivt med nedrykk

Runar Espejord satt hjemme med halsbetennelse da TIL rykket ned etter 1-4-tapet mot Brann i siste serierunde i fjor.

Selv om skuffelsen var stor, innser Espejord at litt tid i førstedivisjon kan være positivt for han.

– Med tanke på mulighetene for spilletid og egenutvikling kan det være positivt. Målet mitt i år er først å fremst å få så mye spilletid som mulig, men da må jeg gjøre en god jobb for å gjøre meg spilletiden verdig, sier han.

Trener for TIL B/NTG, Lars Petter Andresen er tydelig på hva spisstalentet må jobbe med.

– For at Runar skal bli en toppspiss må han jobbe med seg selv. Det ene er fokus på scoringer, Det andre er det å bli en helprofesjonell spiller. Han har alltid gjort ting på sin måte. For noen virker han useriøs og lat. Han har fortsatt en vei å gå, men blir stadig bedre og bedre på dette med profesjonalitet, sier Andresen.

Og Espejord selv har ingen alternativer bortsett fra fotballen.

– Hvis jeg ikke lykkes må jeg vel få meg en jobb, men jeg aner ikke hva det kunne vært, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark