Hopp til innhold

– Eneste mulighet for å la innbyggerne bli hørt

Sosialistisk Venstreparti har startet en underskriftskampanje om havnen i Berlevåg. Ordføreren mener at det er rart.

Berlevåg havn

Vil ta opp nye lån: Havnen i Berlevåg vil ta opp nye lån.

Foto: Knut-Sverre Horn

– SV sitter ikke i kommunestyret, derfor anser vi dette som vår eneste mulighet for få innbyggerne til i si hva de mener, sier Anne Grethe Arntzen Johnsen i Berlevåg SV.

De har startet en underskriftskampanje for å opplyse innbyggerne om et låneopptak på Berlevåg havn. Arntzen Johansen synes denne saken fører seg inn i rekken av dårlig opplyste saker fra kommunen. Ordfører i kommunen, Rolf Øystein Laupstad sier at de kan bli bedre på å gi ut informasjon.

– Jeg mener ikke at befolkningen får for lite informasjon, men vi kan alltid bli bedre.

Han tror hans parti, Arbeiderpartiet, ville valgt en annen måte å få ut informasjon på enn å lage en underskriftskampanje.

– Jeg synes det er rart å starte en underskriftskampanje mot et forslag som skal diskuteres i kommunestyret. Underskriftskampanjer er nok ikke den nye måten å drive politikk på, sier han.

SV-politiker Anne Grethe Arntzen Johansen

Mer utredning: Anne Grethe Arntzen Johnsen mener at et nytt lån for havnen i Berlevåg bør utredes mer.

Foto: Privat

Bør konsekvensutredes

Havnen som er eid av kommunen ønsker å ta opp et lån på 17 millioner kroner for å bygge et krabbemottak. Representanten i SV synes ikke nødvendigvis dette er en dårlig ide, men at ikke kommunestyret vet nok til å ta en avgjørelse.

– Vi kan ikke konsekvensutrede alt vi gjør. Her er det snakk om å ta opp et lån på 17 millioner kroner. Vi har bygget ca. nærmere 400 meter med ny kai. Det er langsiktige lån. Så vi får inntekter av dette også. Vi ønsker å tiltrekke oss fiskere, og arbeidsplasser til folk.

Arntzen Johansen mener at private næringsaktører godt kan stå for utleie av arealene og at kommunen ikke behøver å ta slike risikoer med tanke på at de sliter med økonomien. Det er ordføreren uenig i.

– Vi ønsker å legge til rette for næringer i kommunen. Da kan kommunen godt stille med fire vegger og et tak.

Rolf Laupstad

Må legge til rette: Ordfører i Berlevåg, Rolf Øystein Laupstad, sier de må legge til rette for næringsdrivende

Foto: Knut-Sverre Horn

Leietakeren

Den nyoppstartede bedriften Pearl Day Crab AS er ment å ta over lokalene når de står klare. En bedrift Arntzen Johnsen i SV er skeptisk til at kommer inn.

– Jeg fant ingen info om bedriften i Brønnøysundregistrene. Men jeg kom over en stillingsannonse til firmaet. Der står det at arbeidssted vil være i Båtsfjord, ikke Berlevåg.

Selv om ordføreren understreker at dette er noe havnen har ansvaret for, så forklarer han hvorfor Båtsfjord står oppført som arbeidssted i stillingsannonsen.

– De vil starte opp først i Båtsfjord. Når lokalene står klare her i kommunen, så kommer det hit.

Berlevåg Høyre har tre medlemmer i kommunestyret og paritet skriver på Facebook at de støtter SV's forslag om å utrede låneopptaket mer.