– En fortvilt situasjon i LO i Tromsø

Distriktssekretær Synnøve Søndergaard i LO Troms reagerer med beklagelse at LO Tromsø ikke lenger har et fungerende styre.

LO-logo

Bråket i Tromsø LO lammer organisasjonen foran årsmøte og 1. mai.

Foto: Rainer Prang / NRK

Mandag ble det kjent at lederen trakk seg etter avsløringer om mangelfulle regnskaper og lørdag ble det kjent at Kristine Larsen, som var gått inn som fungerende leder, også trakk seg fra sitt verv og anbefaler resten av styret å gjøre det samme.

– Riktig at styret trer til side

Fredag ble det kjent at åtte fagforeninger har anmeldt styret og derfor meddelte Larsen lørdag at hun trekker seg.

– Jeg trekker meg av hensyn til LO i Tromsø. Vi er orientert om at åtte fagforeninger har politianmeldt oss og fordi det nå er en politisak så er det riktig at styret trer til side, sier Larsen til NRK.

– Du har hatt et press på deg om å trekke deg fordi medlemmene ikke har vært fornøyd med det som har skjedd i styret, hva er din kommentar til det?

– Jeg har full forståelse for at slike ting kommer når man står i en slik situasjonen som vi har nå, men jeg vil si at det samlede styret i representantskapet mandagen ble bedt om å ta ansvar og rydde opp og det har vi prøvd på, men det har blitt vanskelig å gjøre i etterkant, sier hun.

Kristine Larsen, LO

Fra medlemsmøte torsdag der Kristine Larsen (i bakgrunnen) måtte svare på kritiske spørsmål om styrets arbeid.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Overrasket

Søndergaard registrerer med beklagelse det som har skjedd i LO i Tromsø. Hun er bekymret for arbeidet videre, planlegging av årsmøtet midt i mars og ikke minst av 1. mai-arrangementene.

– Vi har flere tusen medlemmer som ikke har et styre å forholde seg til. Siden vi ikke får oversikt over regnskapet, og over hva man har å rutte med, er det en fortvilt situasjon, sier hun.

Søndergaard sier hun er overrasket over det som har skjedd. Hun har kjent til at regnskap ikke var levert de to siste årene, men hun har ikke fått indikasjoner på at styret ikke har fungert.

Synnøve Søndergaard

Distriktssekretær i LO Troms, Synnøve Søndergaard, er fortvilt over situasjonen i LO i Tromsø.

Foto: NRK

– LOs distriktskontor har en tilsynsfunksjon overfor lokallagene, det er beklagelig at de ikke har brukt muligheten til dialog og bistand med oss, sier hun.

Kristine Larsen sier hun ikke har noen kommentar til det Søndergaard sier.

– Vi er alle fortvilt over situasjonen, jeg vil ikke si noe utover det, sier hun.
– Hva kan du si om hvorfor situasjonen har oppstått?
– På nåværende tidspunkt vil jeg ikke si noe annet enn at vi er anmeldt av åtte organisasjoner og at det er naturlig å trekke seg til side på grunn av det, sier hun.

Larsen vil nå svare etter beste evne på de spørsmål politiet måtte ha.

– Slik jeg også har meddelt politiet tidligere i uka at vi er disponible til å svare på det de møtte ønske. Så får politiet greie ut av saken, sier hun.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med programleder Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med programleder Gunnar Grindstein