Fagforeningskjempe krystallklar: – Underslag i LO

Under et opphetet representantskapsmøte i kveld, torsdag, ble medlemmene fortalt om hvordan det ene «liket» etter det andre har falt ut av LO-skapet.

Bjørn Willumsen, tidligere leder i Fagforbundet, Tromsø

OPPRØRT: Bjørn Willumsen sier at det vil ta tid å bygge opp tilliten til LO i Tromsø igjen.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Det er forskjell på organisatorisk rot og kriminelle handlinger. Det var et sjokk for oss at dette handlet om et stort underslag, sier Bjørn Willumsen, tidligere leder av Fagforbundet Tromsø, like etter det ekstraordinære møtet i LO Tromsø som ble holdt torsdag kveld.

Organisasjonen har ikke villet bekrefte at pengerotskandalen dreier seg dreier seg om et underslag, men under møtet torsdag kveld ble ordet underslag brukt flere ganger.

Willumsen sier også at det er dette medlemmene har blitt informert om.

– Det fikk vi vite under det lukkede representantskapsmøtet tidligere denne uka, sier han.

Det var onsdag det ble kjent at en leder i LO i Tromsø ikke kan redegjøre for 277 000 kroner, som er blitt borte i løpet av de siste årene. Lederen har fratrådt, og har betalt tilbake summen til lokallaget.

Kristine Larsen, LO

MÅTTE SVARE FOR SEG: Orsstyrer hadde en hektisk oppgave med å delegere alle som ønsket å stille Kristine Larsen (i bakgrunn) kritiske spørsmål under torsdagens møte.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Kontoutskrifter og løse bilag

Det har i kveld ikke lyktes NRK å få tak i lederen som er beskyldt for underslag. Nestleder Kristine Larsen vil fortsatt ikke bekrefte overfor NRK at det dreier seg om et underslag.

Møtet i dag kan beskrives som opphetet. Mot slutten av møtet fortalte to nyvalgte medlemmer av styret om hvordan de hadde rullet opp pengerotet.

Ragnhild Hakkebo og Tor Giæver fikk etter representantskapsmøtet 16. november i fjor i oppdrag å bringe årsregnskapet for 2015 til bords, og få det levert til revidering.

– Det viste seg å bli en mye vanskeligere og omfattende oppgave enn vi trodde. Det var ikke ført regnskap. Regnskapet besto av kontoutskrifter og løse bilag, sa Giæver.

– Ingen regnskap

For å se på hva som var utgangspunktet for 2015, måtte de ha et revidert regnskap for 2014. Det fant det ikke. Så begynte de å se på 2013, og oppdaget det samme der: Ingen regnskap.

Det var så mye feil at revisor kunne ikke revidere.

– Ingen ting var ført og revidert, sa Giæver.

Ragnhild Hekkebo fortalte også om prosessen.

– Vi har holdt på med dette på fritiden vår. Det har vært tidkrevende. Vi har funnet mange lik i skapet. De har ramlet ut en etter en, og de ramler fortsatt ut, fortalte hun.

Hverken Hekkebo og Giæver ønsket utover dette å la seg intervjue før etter representantskapsmøtet 1. mars.

Hekkebo kunne imidlertid si én ting til NRK:

– Vi trodde det dreide seg om kun 2015, men så var det «Pandoras eske».

Sendes til revisjon

På møtet ble det klart at regnskapet fortsatt ikke er sendt til eksterne revisorer. Det skal bli sendt over helga til ekstern revisjonen.